2015. március 24., kedd

Hogyan vált a REGGEL, a reggelizés, a mindennapunk egyik fénypontjává?


Mi is úgy kezdtük a családi életet, hogy a reggel rohanós volt, gyerek iskolába, én dolgozni az oviba a gyerekkel. Futás volt minden. Reggelire örültem, ha a kakaó lecsúszott nekik egy darab keksszel. Majd a nagyok iskolába mentek már, kicsi maradt vagy ment apával, s nekem is mennem kellett néhány órára vagy iskolába vagy irodába.KAPKODÁS VOLT SZINTE MINDEN REGGEL, semmiképpen nem derű, amire én vágytam (s biztos mindenki) ilyenkor is :)...
Úgy kezdődött a változás, hogy nehezen fogadtam el, hogy csak hétvégén, s még akkor se, étkezik együtt CSAK a család. Ugyanis napközben a férjem vagy én rendre terítettük az asztalt az egymásután haza érkező gyerekeknek, este pedig nagyon ritkán volt a férjem otthon. Neki akkor volt a "csúcsszezon", ami a szolgálatot illeti. Hétvégén pedig, ha együtt is ültünk az asztalnál, az már nem csak a család volt, hisz öröm volt szinte mindig egy vagy inkább több vendéget is látni az asztalunknál.
Itt jött a megmentő ötlet, ami hiszem imádságomra volt a válasz. Picit korábban kellene kelnem....Megteríteni az asztalt. Talán, azt már nem hagyjuk érintetlenül. De hogyan vegyem rá a gyerekeket, hogy ők is felkeljenek, hisz még így is alig sikerül?! Legalább kétszer-háromszor be kellett szólni szépen vagy harsányabban, hogy: MINDJÁRT ELKÉSÜNK, nem beszélve arról, hogy magamnak is korábbra állítom az órát, mert nem vagyok az a "kipattanok az ágyból" típus! Ahhha! Mi van a meleg reggelikkel? Illata van! Mint a szeretettel készített kávé illata nálam mindig bevált eszköz, hogy kedvet kapjak a reggelhez s szinte bármihez :), talán a gyerekeknél is működik valami. Ekkor jutott eszembe az amerikai palacsinta illata, s az emlék, amikor ilyen illatra ébredtem.
Az első nagy segítség az volt a reggeli korábban való keléshez, hogy azután kicsit korábban feküdtek le a gyerekek MIND! ( a nagyobbaknál később volt engedmény ebben, különösen, ahogy elhagyták a 14. évet, hisz mindenben ezután már tanulták az önállóságot. Utána már az ő dolguk, hogy felébrednek-e reggel...) De érdekes,  a reggelit legtöbbször nem hagynánk ki egyikünk sem. Jobban mondva a reggelizést. Ekkor vált honossá a rendszeres családi áhítat is nálunk. És a gyerekeink nem stresszelnek, hogy elkésnek az iskolából (kivéve, akinek mindenben harc "az utolsó percre hagyok mindent" :P). Gyalog járnak, volt, hogy nagyon messze, s most is kell kb.25 perc.... Ehhez 7-kor vagy kicsit korábban kell (ett) reggeliznünk.
Úgy tervezem a heti menüt, hogy a reggelikben van több szénhidrát, az ebédnél a fehérje, zöldség, gabonaféle, vacsorára soha édességet nem készítek, csak ha marad... Inkább ekkor van esetleg megint gyümölcs, gabonaféle.
Egy átlagos menü példaként a reggeliinkhez (egy sem igényel 5-15 percnél többet a konyhán egyszerű terítéssel együtt).
Hétfő: tejbegríz vagy tejberizs gyümölccsel (vagy kompóttal)
Kedd: amerikai palacsinta azzal, ami éppen van (dzsem, szirup) (receptről itt írtam a "felfedezésem" idején :) )
Szerda: műzli ill. kukoricapehely tejjel, joghurttal (megbírjuk így a finomabb egészséges joghurt készítményt is-néha a házi készítésűt sült bannánal..yammmi)
Csütörtök: pirítós vajjal (!), dzsemmel vagy mézzel és kakaó
Péntek: Tükörtojás pirítóssal és menta tea
Szombat: bármi az előzőkből, de van, hogy a teával péksütemény is van, ami maradt az előző napról (nagyon ritkán pedig előző este előkészített reggel megsütött friss péksütemény is van mint pl.croissant, amiről egyszer írtam már)
Vasárnap: az ebédhez sütött sütemény, (esetleg annak sarkai levágva, ha csak mi vagyunk a család, hogy mindennek megadjuk a módját :) ) kávéval, teával. Ekkor az a különleges, hogy legtöbbször fehér abroszt teszek az asztalra és virágot, gyertyát meggyújtva, ami jelzi az ünnepet minden héten.

Hétköznap, ha egyszerűen, de terítve van, legalább a bögréje mindenkinek várja a helyén, s nem engedi közömbösen kihagyni a reggelit egyikünket sem. Néha zenét teszek a finom illatok mellé, ahogyan reggel kinyitom ébresztéskor az ajtót. Jó ideje már, hogy nem kell csak egyszer szólni, ha itt a reggel. Mikor elkezd enni a család, van, hogy már közben, mi szülők, olvassuk az igét, a napi áhítatot, amit megbeszélünk. A reggelizés végét imával fejezzük be. Így a jó a napot kezdeni mindenkinek, s öröm a gyerekeket a szülői áldással útnak bocsátani minden reggel.
Jó érzés, amikor már este kérdezik: Mi lesz holnap a a reggeli?
 Várjuk a reggelt! S nekem ez a megfizethetetlen családi érték, hisz csak 15 perccel korábbi kelést kért annak idején... s korábbi lefekvést kér azóta is, amivel küszködöm.
Megéri, próbáld ki te is!
Remélem, ezt az családi örökséget majd az új családjaikba elviszik gyerekeink, de nem elvárásként, hanem hozományként. Bárcsak...
UI. Már felnőtt a 4 gyerek. Már nem ilyenek a reggelek.  A fiam megnősúlt, s legutóbb azt hallottam, hogy a házimunkábaól az egyik amit vállalt, hogy ő készíti a reggelit a családban. Igen, meghallgattatik az ima, ha még szánkon sincs a szó... 

UI. ÉS MOST IGENIS, KÍVÁNCSI VAGYOK! KÉRLEK, JELÖLD BE ALÁBB A "kipróbálom" KOCKÁT, HA "KIPRÓBÁLOD", AMIT MAGADÉVÁ TETTÉL A FENTIEKBŐL. BÁRMIT IS...

2015. március 17., kedd

Legfinomabb tortám, amit valaha készítettem

Pálmának a 16. szülinapjára készült. Persze ez relatív, mert a férjemnek a Dobos tortám a legfinomabb, és az is más kérdés, hogy melyik a legszebb :). 
Pálmával megegyezik az ízlésünk, tehát ez nem más, mint fehér csokis sajtkrémtorta gyümölccsel és Raffaelo glóriával a tetején :D.
Megsütöttem egy 4 tojásos piskóta alapot. Egy doboz mascarpone sajtkrémet (25o gr) kikavartam vaníliás porcukorral (ízlés szerint) és hozzáadtam a megolvasztott fehér csokoládét (1 nagyobb tábla elég, pici vajjal szoktam felolvasztani). Rásimítottam a tortára, majd az erdei gyümölcsöt (egy kisebb zacskó fagyasztott gyümölcsöm volt most) is ráhalmoztam. Gyümölcszselatinnal rögzítettem. A maradék krémmel a raffaelo golyókat is körbe rakosgattam... Ez az ízkavalkád egyszerűen gazdag és fenséges: az édes-selymes sajtkrém a savanykás gyümölccsel...a raffaelo az csak "azértisdolog"...de ha szeretjük, ilyenkor megengedjük. :)
Minden falatot becsukott szemmel kellett ízlelgetnem, olyan finom...:D 



2015. március 14., szombat

Kokárda -egyszerű keksz


25 dkg liszt 
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojásfehérje
1 tasak vaníliás cukor*
csipetnyi só
fél tasak sütőpor
piros és zöld ételfesték ( a pirosnak a céklalé is kitűnő, de ha sötétebb színt akarunk, még lehet kell lisztet adni ehhez a tésztaadaghoz)

A lisztet a margarinnal (vajjal finomabb:) cukorral, vaníliával, tojásfehérjével, sütőporral, sóval összegyúrom, majd 3 részre osztom. Az egyikbe a pirosat a másodikba a zöld ételfestéket beledolgozom. A harmadikat meghagyom fehérnek. Kinyújtom egyenként s egymásra fektetem a lapokat, úgy, hogy alul legyen a piros, középen a fehér és felül a zöld tészta. Összecsavarom és hideg helyre teszem egy kevés ideig, hogy kicsit megkeményedjen, mert így könnyebb felszeletelni vékony karikákra. Tepsire helyezem és előmelegített sütőben, kb 15o-18o fokon olyan 15 perc alatt kész is.
Elmagyarázhatjuk családunknak a sütizés közben a március 15-i eseményeket, a kokárda jelentését. A piros-fehér-zöld színek üzenetét: erő-hűség-remény. 
Hálát adunk Istennek az igazi szabadságért!

2015. március 10., kedd

1 levesbetét plusz 1 köret

 Egy idő után rájöttem, hogy a grízgaluska (daragaluska) akkor sikerül igazán, ha az alapanyagot pihentetem kellő ideig (min. 20-30 perc!). Mielőtt a vizet (húslét) főni teszem, elkavarok két tojást egy csipet sót, egy kanálnyi olajat annyi grízzel, hogy amolyan sűrűbb palacsintatészta sűrűségű legyen. Ha megdagad, akkor sem teljesen szilárd, hanem krémes alapanyagnak kell lennie.(ezt mindenkinek maga kell megtanulja szerintem...a gyakorlást nem lehet kihagyni! :) A fővő húslevesbe adagolom kisebb kanállal és lassú tűzön fedő nélkül kb. 15 percet főzöm. Majd lefedem, és állni hagyom ismét egy ennyi időre. Megszórom zöldpetrezselyemmel, és fogyasztható is a leves. (UI. a grízgaluskát lehet ízesíteni is..reszelt sajt ha megy a gríz mellé...nagyooon finom! :)

Ez a köret pedig a generációk adta gazdagságból ötvöződik. Nagymamám tanított meg krumplipaprikást főzni ilyen módon, a húgomnál pedig ettem párolt krumplit megszórva a végén jó bőven reszelt sajttal, ami jól ráolvad a krumplira a végén. E kettőt kombináltam.A paprikás krumplit én nagyon pici vízzel engedem csak fel, s lassú tűzön párolom, hogy meg se kelljen kavarni. Alul marad a kolbász vagy darált hús a hagymán (amit előzőleg összepirítottam s megpaprikáztam), aztán rajta a fűszerezett krumpli és végén a sajt). Persze, van akinek mindig kell mellé kolbász is, nekem nem. :) Én a káposztasalátát szeretem vele. :P ennek a receptjét már leírtam ITT.


2015. január 13., kedd

Sajtos tészta, ahogyan mi szeretjük

Egyszerű: az amerikai "macaroni and cheese" egy kis szalonnával...

  • 250 g tészta
  • 4 ek vaj vagy margarin
  • negyed bögre liszt (kicsit kevesebb 1 dl-nél)
  • 2 dl húsleves (vagy víz ételízesítővel) 
  • 3 dl tej
  • 30 dkg sajt (vegyesen trappista- a füstölt sajttal még finomabb)
  • szerecsendió, fokhagymapor ízlés szerint
  • 1 ek mustár
  • só, bors
  • néha pirított szalonna (császárszalonna) is mehet bele :)
 a margarint megolvasztom lassú tűzön, hozzákeverem a lisztet, húslét, tejet
 a tészta közben kifőtt. nekem éppen spagetti volt makaróni helyett most.
 a sajtot lereszelve hozzáadom a tejes mártáshoz, még sózom, borsozom, s ízesítem egy kis fokhagymaporral, mustárral, s ha van, vágott snidlinggel.
 néha egy kis apróra vágott, megsütött szalonnát is beleforgatok
Összekeverem a sajtos szósszal és mehet a sütőbe, amíg picit megpirul a teteje..

2015. január 5., hétfő

sertésszelet (birs)almaágyon

 egy kis almát, birsalmát megmostam, felkockáztam, megszórtam egy kis cukorral, fahéjjal, hadd  legyen karamell majd az edény alján. :)

 a sertéshúst felvágtam szeletekre, megpirítottam egy kevés olajban mint két oldalát, majd ezután borsoztam, sóztam, fűszereztem egy kis kakukkfűvel is.
az almaágyra sorakoztattam s a szeletek közé tettem hagymakarikákat és fokhagymát.
 másfél óra alatt 180 fokon ilyen szép pirosra-ropogósra sül. a fiam és a barátja nagyon szerették...:)


2014. december 15., hétfő

pincér, szakács a háznál adventben...

az idei adventi kalendáriumból (a közös családi tevékenységekből) ennek az éttermes játéknak nagy sikere volt:) A nagyobb lányom azt mondta, hogy: na, ezt is megcsinálom majd én is a gyerekeimnek! Nem kell ennél nagyobb köszönet nekünk szülőknek. 
(azt bevallom, nem mindegyik adventi nap vagyok ilyen boldog, amikor például nem sikerült a képeslapokat se elkészíteni és a drágáim mindennap várják, hogy mikor pótoljuk be.... kivéve az imanaptárt. az állja a helyét!)



2014. december 6., szombat

Három kedvenc recept sütőtökből

 Sütőtökös palacsinta a fő kedvencünk. Ez már hagyomány lett nálunk. A téli reggelek kezdetét egy ilyen reggelivel megnyitni már nem is olyan szomorkás. :) Tavaly leírtam a receptjét ITT.

 A sütőtökkrém leves pirított tökmaggal és kenyérkockával
pedig igazi jó ötlet, ha a vendégnek mondjuk valami ínyencséget akarunk előételnek. A nagylányommal ez is kedvencünk lett, mint minden leves, ami krémes, tejszínes...:D
60 dkg sütőtököt megsütök, meghámozok és pürésítek. Kevés vajon vagy olajon 1 nagyobb fej vöröshagymát. két kis gerezd fokhagymát megpárolok, felöntöm húsleves alaplével (vagy vízzel és házi ételízesítővel), hozzáadom a sütőtökpürét. Fűszerezem egy kis reszelt gyömbérrel (vagy máskor Cayenne borssal/paprikával vagy csilivel), fehér borssal, sóval. Ha felforrt gazdagítom kb 1 dl tejszínnel. Pirított tökmaggal, kenyérkockákkal tálalom. Jaj, de finom!


Még van valami, amit ha nem is annyira díjaztunk, mint az előző kettőt, de ha sütőtök, akkor csak ez a süti jöhet szóba:
Sütőtökös sajtkrém torta
(én nem tortaformában sütöttem,így kiadósabb. Egyébként is tömény.)
A recept hozzá innen.






2014. december 2., kedd

Alma pongyolában


Palacsintatésztát, pongyolát, készítek az almákhoz (2 tojás,2 tk cukor,100 g liszt,125 ml tej, csipet só) és félre is teszem állni egy kicsit, amíg előkészítem az almát.

3 almát megmosok, közepéről eltávolítom a magházat, s felkarikázom nem túl vékony szeletekre. Három almából kb. 12 szelet lesz. 1 cs vaníliás cukorral és fahéjjal megszórom.  A palacsintatésztába forgatom és nem túl sok olajban, lassú lángon kisütöm (megforgatom közben). Margarinban, vajban sütve még finomabb.
Megszórom fahéjas porcukorral.
Téli gyertyafényes estékre igazi csemege egy tea mellett a családnak!





    2014. november 28., péntek

    Előre elkészíthető köretek

     No, nem arra gondolok, hogy napokkal előtte, hanem például vasárnap nekünk mindig gyorsan "terülj, terülj asztalkám" kell legyen, mert az ebédet nem kell elsietni, viszont délután a férjem már a 2. vagy 3. istentiszteleten kell részt vegyen, ezért az előkészületekkel hamar meg kell legyek.
    A húsleves, vagy más leves, megfő szombat este, ez oké. A sütemény is szombaton elkészül, természetesen. A hús megsül vasárnap kora reggel, vagy míg imaházban vagyunk (lassú tűzön a sütőben-ím mekkora előny, ha valaki az Úr házában lakik egész életében :). Sokszor csak a negatívumokat hallom ezzel kapcsolatosan, hát ezért is pedig csak örülni lehet!). Mikor haza érünk, már csak a köretet tolom be még a sütőbe, hogy mindennek kicsit megpiruljon a tetejük. Készen is vagyunk!.
     A köret nagyon egyszerű: bármilyen zöldség legyen itthon, felkarikázom, s tálba helyezem szépen (igen, hagymát is...így még a gyerekek is legalább hozzányúlnak:P). A répát, borsót, krumplit, ilyesmit előtte megpárolom egy kicsit sós vízben. De ha csak krumpli van, az is nagyszerű! Megfőzöm, s karikázom egy tálba, mint a rakott krumplihoz. Közben a rétegeket sózom, borsozom, majoránnát vagy/és egyéb zöld-fűszereket is használok. Ha kész, leöntöm tejszínnel vagy fehér mártással, kicsi sajtot reszelek rá, és mehet is "barnulni". Hamar átmelegedik, megpirul és nagyon finom!



    2014. november 25., kedd

    kenyérrudak téli estére

    Pizzát készítettem, és természetesen nehezen szokom, hogy ne akkora adagot készítsek mindig, mint ha...mintha vendég is lenne. Szóval, "leesett" a tésztából egy darab, s gondoltam inkább készítek sajtos ill. sós-borsos kenyérrudakat belőle. Tea mellett, jó hangulattal, majd egy kis olvasás mellett kiváló előétel lett belőle.
    Hozzávaló: Sima kelt tésztából annyit elkülönítünk, amennyi jólesik (itt leírtam a pizzatészta receptjét). Nem kelesztem az összedolgozott tészát, hanem azonnal dolgozom vele. Kisebb egyenlő darabokra osztjuk.
     egyenként elsodorjuk
     középen kettéhajtjuk és összecsavarjuk
     olívaolajjal megkenem, hogy ragadjon rá a só, bors, vagy épen sajt
     durva sóval megszórom
      borssal is
    lett néhány sajtos is
     a fóliát is megkenem olajjal, hogy ne ragadjon a tésztához, amíg kel
     letakarom és 20 percet meleg helyen pihentetem
     én a sütőbe teszem 50 fokon a pizzával együtt
     Mártogatósnak is kitűnő (a miénk fokhagymás joghurtmártás volt)
     MÁSKOR SE DAGASZTOK KEVESEBB PIZZATÉSZTÁT. Úgyis jön haza a nagy fiúnk karácsonyra! :))).


    2014. november 11., kedd

    Sült banán joghurttal, mézzel

    A gyerekeim nagyon szeretik a gyümölcsjoghurtot, de a simát sajnos, nem igazán. Pedig ez az egészségesebb (szinte hallom a sógorom hangját is :D). Jó minőségű gyümölcsjoghurt az ritka, és ha van is, elég drága.
    Ezzel a recepttel szoktattam őket az egészségesebb reggelire, amikor joghurt a menü.
    Néhány banánt fóliában megsütök (elég hamar megy). Összetöröm, majd leöntöm a sima joghurttal, meglocsolom pici mézzel és müzlit, diót szórok rá. NAGYON FINOM! :)

    2014. október 28., kedd

    Őszi pikáns csirke fehérboros körtemártással


     A  házaspárok találkozójára készülve összeültünk néhány házaspárral a szervezők közül megbeszélésre. Ezt a receptet használtam a vacsorához, amit a tavalyi brassói női csendesnapon kaptunk ajándékba. Megéri ajándékozni, megéri ezt a finomságot elkészíteni! :)
    Annyit változtattam rajta, hogy a tekercs belsejébe egy cérnakolbász is került (elhanyagolható, csak megsajnáltam a kis darabot, úgy árválkodott egy-szálában...) és a tányérra céklát is kértek, illetve a rizsbe kukorica vegyült. Kevesebb körtével is elkészíthető a mártás.


    2014. október 21., kedd

    az unhatatlan muffin díszes öltözetben

    A mai recept nagyon egyszerű, és nem nagy újdonság, de olyan jólesett valakinek, hogy leírom a receptjét. Ugyanakkor megmutatom, hogy a díszes ruhája, hogyan készül. 
    Egyszerűen nagyszerűen most is. Ahogy én szeretem! :D
    2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kakaó, 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor), 1 tk vaníliakivonat (vagy 1  tasak vaníliacukor), 1 tojás, 1/2 csésze tejszín (vagy csak a tej föle, de még zsírosabb tejjel is rendben van), 1 csésze zsírosabb joghurt, 1/2 csésze olaj, málna (én málnadzsemmel készítettem most), és még jöhetnek csokidarabok. 
    A tojást a cukorral a tejszínnel, joghurttal, olajjal, vaníliával összekeverem. Hozzáadom a lisztet, kakaót, sütőport (vagy szódabikarbónát), gyümölcsöt (vagy 3 kanál málnadzsemet, lefagyasztott székelyföldi áfonyával már kulináris ínyenc falat! :) ) és mixerrel vagy fakanállal jól összedolgozom. Muffin-formában megsütöm. Ha kihűlt, felforrósított dzsemmel leöntöm és egy kis tejszínhab is kerülhet rá díszítésnek tálalás előtt. Ezek a jópofa papírtölcsérek a Dm drogériában voltak, de megtanultunk itthon is készíteni ILYEN módon. Természetesen, színes papírban elegánsabb, különösen, ha mondjuk gyerekeknek a suliba visszük.