2014. november 28., péntek

Előre elkészíthető köretek

 No, nem arra gondolok, hogy napokkal előtte, hanem például vasárnap nekünk mindig gyorsan "terülj, terülj asztalkám" kell legyen, mert az ebédet nem kell elsietni, viszont délután a férjem már a 2. vagy 3. istentiszteleten kell részt vegyen, ezért az előkészületekkel hamar meg kell legyek.
A húsleves, vagy más leves, megfő szombat este, ez oké. A sütemény is szombaton elkészül, természetesen. A hús megsül vasárnap kora reggel, vagy míg imaházban vagyunk (lassú tűzön a sütőben-ím mekkora előny, ha valaki az Úr házában lakik egész életében :). Sokszor csak a negatívumokat hallom ezzel kapcsolatosan, hát ezért is pedig csak örülni lehet!). Mikor haza érünk, már csak a köretet tolom be még a sütőbe, hogy mindennek kicsit megpiruljon a tetejük. Készen is vagyunk!.
 A köret nagyon egyszerű: bármilyen zöldség legyen itthon, felkarikázom, s tálba helyezem szépen (igen, hagymát is...így még a gyerekek is legalább hozzányúlnak:P). A répát, borsót, krumplit, ilyesmit előtte megpárolom egy kicsit sós vízben. De ha csak krumpli van, az is nagyszerű! Megfőzöm, s karikázom egy tálba, mint a rakott krumplihoz. Közben a rétegeket sózom, borsozom, majoránnát vagy/és egyéb zöld-fűszereket is használok. Ha kész, leöntöm tejszínnel vagy fehér mártással, kicsi sajtot reszelek rá, és mehet is "barnulni". Hamar átmelegedik, megpirul és nagyon finom!



2014. november 25., kedd

kenyérrudak téli estére

Pizzát készítettem, és természetesen nehezen szokom, hogy ne akkora adagot készítsek mindig, mint ha...mintha vendég is lenne. Szóval, "leesett" a tésztából egy darab, s gondoltam inkább készítek sajtos ill. sós-borsos kenyérrudakat belőle. Tea mellett, jó hangulattal, majd egy kis olvasás mellett kiváló előétel lett belőle.
Hozzávaló: Sima kelt tésztából annyit elkülönítünk, amennyi jólesik (itt leírtam a pizzatészta receptjét). Nem kelesztem az összedolgozott tészát, hanem azonnal dolgozom vele. Kisebb egyenlő darabokra osztjuk.
 egyenként elsodorjuk
 középen kettéhajtjuk és összecsavarjuk
 olívaolajjal megkenem, hogy ragadjon rá a só, bors, vagy épen sajt
 durva sóval megszórom
  borssal is
lett néhány sajtos is
 a fóliát is megkenem olajjal, hogy ne ragadjon a tésztához, amíg kel
 letakarom és 20 percet meleg helyen pihentetem
 én a sütőbe teszem 50 fokon a pizzával együtt
 Mártogatósnak is kitűnő (a miénk fokhagymás joghurtmártás volt)
 MÁSKOR SE DAGASZTOK KEVESEBB PIZZATÉSZTÁT. Úgyis jön haza a nagy fiúnk karácsonyra! :))).


2014. november 11., kedd

Sült banán joghurttal, mézzel

A gyerekeim nagyon szeretik a gyümölcsjoghurtot, de a simát sajnos, nem igazán. Pedig ez az egészségesebb (szinte hallom a sógorom hangját is :D). Jó minőségű gyümölcsjoghurt az ritka, és ha van is, elég drága.
Ezzel a recepttel szoktattam őket az egészségesebb reggelire, amikor joghurt a menü.
Néhány banánt fóliában megsütök (elég hamar megy). Összetöröm, majd leöntöm a sima joghurttal, meglocsolom pici mézzel és müzlit, diót szórok rá. NAGYON FINOM! :)

2014. október 28., kedd

Őszi pikáns csirke fehérboros körtemártással


 A  házaspárok találkozójára készülve összeültünk néhány házaspárral a szervezők közül megbeszélésre. Ezt a receptet használtam a vacsorához, amit a tavalyi brassói női csendesnapon kaptunk ajándékba. Megéri ajándékozni, megéri ezt a finomságot elkészíteni! :)
Annyit változtattam rajta, hogy a tekercs belsejébe egy cérnakolbász is került (elhanyagolható, csak megsajnáltam a kis darabot, úgy árválkodott egy-szálában...) és a tányérra céklát is kértek, illetve a rizsbe kukorica vegyült. Kevesebb körtével is elkészíthető a mártás.


2014. október 21., kedd

az unhatatlan muffin díszes öltözetben

A mai recept nagyon egyszerű, és nem nagy újdonság, de olyan jólesett valakinek, hogy leírom a receptjét. Ugyanakkor megmutatom, hogy a díszes ruhája, hogyan készül. 
Egyszerűen nagyszerűen most is. Ahogy én szeretem! :D
2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kakaó, 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor), 1 tk vaníliakivonat (vagy 1  tasak vaníliacukor), 1 tojás, 1/2 csésze tejszín (vagy csak a tej föle, de még zsírosabb tejjel is rendben van), 1 csésze zsírosabb joghurt, 1/2 csésze olaj, málna (én málnadzsemmel készítettem most), és még jöhetnek csokidarabok. 
A tojást a cukorral a tejszínnel, joghurttal, olajjal, vaníliával összekeverem. Hozzáadom a lisztet, kakaót, sütőport (vagy szódabikarbónát), gyümölcsöt (vagy 3 kanál málnadzsemet, lefagyasztott székelyföldi áfonyával már kulináris ínyenc falat! :) ) és mixerrel vagy fakanállal jól összedolgozom. Muffin-formában megsütöm. Ha kihűlt, felforrósított dzsemmel leöntöm és egy kis tejszínhab is kerülhet rá díszítésnek tálalás előtt. Ezek a jópofa papírtölcsérek a Dm drogériában voltak, de megtanultunk itthon is készíteni ILYEN módon. Természetesen, színes papírban elegánsabb, különösen, ha mondjuk gyerekeknek a suliba visszük. 


2014. október 14., kedd

Csirkehús kínai módra, rizzsel, sajtmártással



Legtöbbször egész csirkét vásárolok megbízható forrásból. Ha gazdaságosan akarok felhasználni egy csirkét akkor a csirkemellet lefejtem, s a többiből finom húslevest készítek, s a húst belőle (comb, szárny stb.) elfogyasztjuk a levessel, vagy majonézes salátát készítek a főtt húsból, zöldségből szombat estére.:) A csirkemellet kipótolom még hússal és az lesz a második valamilyen körettel vasárnapra a húsleves után. De ha csak a csirkemell marad, akkor sem esem kétségbe, abból is kitűnő kínai ragu készülhet:
Hagymát, paprikát, répát, káposztát stb. felszeletelek, lereszelek. Kevés olajat felhevítek, majd rádobom az apróra vágott csirkemellet, fehérre sütöm, majd hozzáadom a zöldséget (lehet gombát is). Fűszerezem: só, bors, fokhagyma, paprika (lehet szójaszószt is hozzáadni, illetve van kész wok fűszer, ami megint jó, de ha nincs ezekből, úgy is finom). Fedő alatt párolódik, közben megkavargatom.
 Mikor a zöldség puha, de még ropogós is (ill.ki hogy szereti) kész is. Én még keverek bele egy kanál mézet is és egy kevés mustárt. Nagyoooon szeretem.

A rizst külön megfőzöm és sajtszósszal (besamell mártásba sajtot reszelek mielőtt a szósz felfő), savanyú uborkával tálalom.
Jó étvágyat!

2014. október 8., szerda

Joghurtos szőlőtorta

Az alap sima 3-4 tojásos piskóta megsütve kerek kapcsos tortaformában. A piskóta amíg készül, illetve kihűl, elkészítem a krémet rá.
Hozzávaló: 1 l natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 csomag étkezési zselatin (kb.5 dkg zselatin), kb. fél kiló szőlő a tetejére.

A tejszínt felverem a cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a joghurtot. A zselatint kevés langyos tejben (kb. 1 dl) elkeverem, s addig melegítem a tűzhelyen, amíg teljesen elolvad, de nem forralom. Ezt is beleforgatom a joghurtos krémbe majd a piskótára simítom. Szőlőszemekkel díszítem. Ha van időnk, a tetejére tortazselatint is tehetünk, ez még szebbé teszi a tortát, megóvja a gyümölcsöt elszíneződéstől, amíg megszilárdul a krémmel és vágható lesz. Ha magunknak készítem azonnali fogyasztásra ez rendszerint elmarad. Csak addig várunk, max. fél-1 óra, amíg a krém megszilárdul a piskótán és vágni lehet. :)

2014. augusztus 20., szerda

kemping menü

Kérdezted,  hogy mit jó ilyenkor gyorsan és finoman készíteni? ! Az én menüm egyszerű de igyekszem,  hogy ilyenkor is élmény legyen.  Nem vagyunk a gyorsétterem híve meg a sok nassolásé sem.  A leves ebédre elmaradhatatlan s egészséges.  Röviden a szokásos ételeinkről: paprikás krumpli,  ilyen-olyan bográcsos, grillezés zöldségekből is bőven,  palacsinta,  tejberizs,  puding,  tojás minden változatban,  saláták, tea-kávé persze. .. s egy újabb felfedezés a serpenyős pizza,  amit édesanyám és a sógornőm ajánlott: http://receptneked.hu/gyors/serpenyos-pizza/
Nekem a főzés nem fárasztó,  öröm a vakációban is, hogy szeretteimet megörvendeztethetem, és persze nagyobb gyerekekkel így gazdaságosabb is.  A napjukon pedig mindegyikük azt eszi,  amit kér tőlünk: ugyanis a férjem az, aki grillez! ;)
Mindenkinek kiadós vakációzást Isten áldásával!

2014. augusztus 5., kedd

Tükörtojás kiadósan- egyszerűen




A muffintepsi üregeit kibélelem császárszalonnával, helyezhetek az aljára vékony kenyérdarabkát, beleütök egy tojást, fűszerezem, szórhatok még rá zöldséget, gombát stb, s a végén megszóróm sajttal (ez utóbbi nagyon fontos, különben a tojás teteje megkémenyedik - fele így sikerül nekem:( ). Forró sütőbe tolom, s hamar kész is a mutatós kiadós tükörtojás másképpen. Főzelék mellé kitűnő, de reggelire is guszta! :)
Ha a muffintepsink 12 adagos, de nincs szükségünk 12 tükörtojásra, az üres "muffinüregekbe" kevés vizet tölthetünk a sütéskor.

2014. június 6., péntek

Eper mascarpone krémmel így is úgy is...


Mikor még az eper kevés volt... :)

Aztán "voltunk" Szatmáron...:)


És a szülinapi tortám is csakis ilyen lehetett... :D
A recept innen, azzal a különbséggel, hogy babapiskóta helyett keksz-alapot használtam (keksz-szalámihoz hasonlóan).  Mascarpone helyett házilag készített sajtkrémet szoktam használni.
(Ez legtöbbször van itthon, mert kenyérre kenni is szoktuk, vajkrémnek pl. fűszerezve. Egyszerűen veszek egy veder bolti friss 20 százalékos tejfölt ( a Kauflandos is kitűnő, ami 7-8lej), egy szűrőbe borítom, és hideg helyen 12 órát hagyom lecsöpögni. Ez az én házi sajtkrémem.)
(azt mondták a gyerekeim, hogy a korom annyira láthatatlan, mint a tortán az éveim szám :P...a fényképezőgép vakuja nélkül kivehetetlen volt, tényleg !!! :))))))))))) Pedig én várom a 40-et is. 

2014. április 17., csütörtök

Mákos bejgli

 Szeretettel küldöm Júlia lányomnak:) az általam kipróbált és mindig bevált receptet (nem reped szét csak amennyire illik:), gyors és finom):

A tésztához

A forrázott töltelékhez

A kenéshez

  • 1 db tojás
  • elkészítés


    1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
    2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyenpihentetjük a tésztát 15 percig.
    3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
    4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
    5. Kihűtjük a tölteléket.
    6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
    7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
    8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
    9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
    10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
    11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
    12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.
    13. forrás: http://www.nosalty.hu/recept/dios-makos-bejgli-3-bejgli-6
    14. ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK MINDENKINEK élő hittel, szeretettel!

2014. március 24., hétfő

Sajtos-tejfölös óriástócsni

Ha meguntuk a pizzát:)))) itt egy kiadós, finom, újabb variáns vacsorára...
 
hozzávalók / 4 adag
  • ½ kg burgonya
  • 4-5 ek liszt
  • 1 tojás
  • sajt, tejföl
  • olaj
elkészítés
  1. A krumplit nyersen meghámozzuk, és egy mély tálba lereszeljük.
  2. Hozzákeverünk egy tojást és annyi lisztet, hogy még könnyen keverhető maradjon.
  3. Sózzuk, borsozzuk, kevés hagymát (fokhagymát) vághatunk bele.
  4. A masszából kanállal  ellapogatva, előmelegített olajon, serpenyőben kisütjük az óriás- tócsnikat.
  5. Jól kikevert tejföllel (pici fokhagymát, sót,borsot is tettem bele) meglocsolva, reszelt sajt szórattal, és friss salátával (akár felcsavarva, vagy szeltelve) tálaljuk.



 Cserés Attila és Hajni kívántatta meg velem, a pontos receptet pedig innen (szinte) másoltam.

2014. március 17., hétfő

Tejszínhabos Latte Macchiato egyszerűen, otthon készítve...

Szeretettel küldöm a "receptet" Krisztának, hogy készítse sokszor szeretettel...akinek éppen lehet! :D És másoknak is... :D
1. lépés
A kívánt pohárba, csészébe beleöntök egy kevés tejet (egyharmada az italnak), és a mikróban felmelegítem (nem forróra!) Majd ezt egy kiskanál kávékrémporral (completa- ettől lesz krémesebb, de elhagyható),  és kívánt édesítővel elkeverek. Még lehet itt bolondítani karamell sziruppal, vaníliával stb.)


2. lépés Ráteszem a tejszínhabot. (Igazából, ha van az eszpresszó kávéfőzőnek tejhabosítója, akkor a tejet nem mikróban melegítjük, hanem felhabosítjuk meleg gőzzel és ezt töltjük az ízesítőkre.)



2. Lefőzök egy adag eszpresszó kávét, majd lassan (!) a tejszínhabos tejre öntöm.

Kész is a három szintes tejes kávé. Lehet a tetejét még díszíteni fahéjjal stb. De ha szinte minden reggel így issza az ember felesége, akkor az már elmarad :P

Ugyanígy készül a jeges kávé is, csak jéghideg tejjel és jégkockával.
az igazi Latte Macchiato az eszpresszó kávéval és tejhabbal készül így.  a tejhabot nem csak kávé gép készíti, hanem van ilyen egyszerű tejhabosító (IKEA-ban kapható pár lejért), amivel ugyanazt a hatást el lehet érni. Így sajnos, nekem nem mindig sikerült lassan csurgatni a kávét a tejhabra, s ezért nem lesz réteges. De finom! :)

2014. február 26., szerda

csokis csillag-kalács

vagyis hogyan lehet egy kis üveg nutellát elosztani egyformán...:):):)
illetve én is kipróbáltam végre a napraforgós kenyeret csillag formában:), amit Teréz sógornőmnél csodáltam meg egyszer. Ő pizzásan készítette.


Ilyen még lesz nálunk!
recept: itt
nagyon klassz, ahogy részletesen bemutatja a videón: itt. Én a maradékot is felhasználtam, azért lett egy másik egyszerűbb csillag is. Persze mindegyik gyorsan készült, ha van mód rá, lassabb-pontosabb munkával szebben is kijöhet:)))) majd, ha nagymama leszek!:P

2014. február 17., hétfő

Pisztráng

Ezt is megértem! A fiam, nem csak halfogással örvendeztetett meg (ezt a halat nem ő fogta), hanem a pisztrángot ő készítette el a családnak teljesen egyedül. Nagyon izgalmas volt, mert a "saját feje" után készítette (gondolom, amire horgászműsorokból emlékezett:).
Fenséges volt! A recept nagyon egyszerű, ahogy mondta: sózni, kicsit többet borsozni, mert édesvízű hal, aztán vajat és citromot tenni belé, fóliázni és forró sütőben 25 percig sütni. Ennyi.
Azóta is gondolkozom, hogy egyszerű recept létére....annyira finom volt!
Eszembe jutott az első tízperc tortám, amit úgy öt-hat évesen készítettem először. Édesapám azt mondta, olyan finom, különlegesen édes volt... Pedig az a "torta" a legegyszerűbb bögrés süti a világon!

Talán értem már, miért finomabb a férjem készítette kávé bármelyik kávénál, az édesanyám töltött káposztája, a Pálma palacsintája stb...  Azt hiszem, ma megértettem! A tegnap az ötezer ember megvendégelése volt a történet az istentiszteleten. Vajon a hal és kenyér íze is megszaporodott vagy teljesen mást ízt kapott Jézus kezéből? Úgy gondolom ott is a Szeretet, az étel készítője adta az ízeket, ami tényleg pótolhatatlan... mégis, mégis, ma is ízlelhető! Isten, Jézus az, aki gondoskodik, aki megszaporítja a mai mindennapi kenyerünket is. Veletek is így van? Tapasztaltad már?! Szívesen elmondjuk, hogyan teszi...

2013. december 22., vasárnap

gesztenyés narancsos tiramisu

Ugyanúgy készítem, mint egyébként a tiramisut, csak gesztenyepürét adok a krémhez, és narancsdarabkákat. A tetejét fahéjjal és naranccsal díszítem. De aki az eredeti receptet szeretné az innen kövesse, Ottistól! :)