2011. január 26., szerda

Nyokki ill. a mi nudlink


Krumplinudli (gnocchi) lett a maradék krumplipüréből. Egy kiló tört krumplihoz hozzáadok egy tojást egy kanál zsírt és jól kidolgozom annyi liszttel (kb. 30 deka), hogy rugalmas tésztát kapjak. 5 adagra osztom. Mindegyikből  hosszú hengercsíkokat sodortam és apróra vágtam, majd sós vízben kifőztem. Szívesen főztem volna hozzá egy gombás tejszínes mártást, de mivel a férjem, ugye  nagyon hagyománytisztelő, hát felét cukros darált mákba, és a másik felét cukros dióba forgattam...

Túrós-rétes egyszerűen

Egyszerű túrós rétes leveles tésztából 
(szerintem a Kaufland már kellene fizessen nekem a reklámért:P.mit csináljak,ha csak ez az egy nagy bevásárló üzlet van Zilahon?:P) A töltelék:  2 tojássárgával elkeverek egy bögre cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, fél kiló túrót hozzá kavarok, majd a felvert tojáshabot is hozzáadom és két kanál étkezési keményítőt (amidon). Így nem lesz leves a töltelék.
Kinyújtom a két tésztát, ráhelyezem a tölteléket, oldalt derelyemetszővel bemetszem, a töltelékre hajtogatom a fonatokat (szebben is lehet,mint én most:P), hogy átsüljön a rétes jól. Megkenem egy tojássárgájával, 220 fokon kb 25 percig sütöm. Ja, mazsolát is tettem bele:D


Bundás kenyér sütőben

Semmi nagy dolog, csak sok olaj helyett a tojásos kenyér egy kivajazott tepsiben sül ki a sütőben. Egyszerre megvan az egész, és nagyoooon finom sajttal megszórva a végén. De úgy már hamar elfogy, nincs idő lefényképezni:D

2011. január 24., hétfő

Egyszerűen gyorsan :)

  B. Kinga kérésére leírom az egyik, vagyis a legutóbbi menüt "alkalmi" hirtelen vendégeknek. Én angyaloknak hívom az ilyen vendégeket (pl. pár órával előtte tudom meg, hogy nálunk lesz az estebéd). Először is beindítom a kenyérdagasztást. Mivel szüleim készítettek nekem egy nagy családnak való kenyérsütő formát (jó két kilós kenyér sül belőle:), a kenyeret 1,5 óráig dagasztom és kelesztem, majd jó órát sütöm a sütőben. Ez idő alatt elkészítem a csilis babot, konzervből vagy előre főzött, lefagyasztott babból (nekem most vegyesen volt vörös és fehér babból is). Friss kenyérrel nem csak tápláló ez az egyszerű étel, de azt hiszik órákat tölt valaki a konyhában, hogy kikavarja... talán a friss házi kenyér és a bab miatt, nem tudom:) Igaz,mind a 4 vendég férfi volt, ezért is választottam táplálóbb dolgot....:P no, meg azért mert tudtam, hogy elég krumpli-húst-rizs-húst, esetleg töltött káposztát ehettek a hetes vendégeskedés alatt...
Tiramisut ehhez hasonlóan készítettem csak torta változatban, mivel nem találtam babapiskótát a közeli boltban.  Készre sütött tortalapot viszont igen, s még friss is volt. Gazdagítottam karikákra vágott banánnal... Üdítőt elfelejtettem venni, de ehhez az ételhez a sima víz citromkarikákkal ideálisan talált. A menü előtt gyümölccsel vagy teával kínáltam a vendégeket:). És ami a legfontosabb, hogy mivel minden gyorsan elkészül, mikor a vendégek megérkeznek, jó ha elfelejtkezem a házi asszonyról:), és jó a vendégekre figyelni, mert ők fontosabbak. A menü csak részletkérdés, ami hamar elfogy, de a szeretet megmarad belőle!:)


 Mascarpone helyett házilag készített sajtkrémet szoktam használni.
(Ez legtöbbször van itthon, mert kenyérre kenni is szoktuk, vajkrémnek pl. fűszerezve. Egyszerűen veszek egy veder bolti friss 20 százalékos tejfölt ( a Kauflandos is kitűnő, ami 7-8lej), egy szűrőbe borítom, és hideg helyen 12 órát hagyom lecsöpögni. Ez az én házi sajtkrémem.)

2011. január 15., szombat

Lekváros derelye

régi klasszikus, és nagyon finom tud lenni:)
40 dkg lisztet, 2 tojással, csipet sóval, kb. másfél deci langyos vízzel összekeverek a mixerrel. Majd kézzel gyúrom még egy kicsit, éppen, hogy elváljon a kezemtől. Kinyújtom vékonyra, fele tésztára kis szilvalekvár csomókat halmoztam kis távolságokra egymástól. A másik felét ráhajtogattam a csomók körül megnyomkodtam a tésztát, és derelyemetszővel kis négyszögekre vágtam a tésztát. Lobogó sós vízbe dobtam, kifőztem, leszűrtem, pirított zsemlemorzsába forgattam és megszórtam cukorral. Még van pár darab, eltettem holnapra, hogy én is ehessek. Ugyanis, ez a mai vacsorára készült el:)

2011. január 11., kedd

coleslaw saláta

Télen a friss zöldség  hiányában egyik kedvencem a káposzta. A coleslaw salátát a KFC-ben szerettem meg, majd Amerikában sok helyen kóstolva, hazahoztam az egyszerű receptet.
Én így készítettem:
Lereszeltem egy fej káposztát, 3-4 szál sárgarépát, egy-két savanyú uborkát  is. Megsóztam, borsoztam, állni hagytam. Kevés majonézt készítettem (adtam hozzá egy kanál cukrot is) összekevertem egy pohár tejföllel majd az egészet a káposztához kevertem. Kicsi tárkonyecettel vagy almaecettel savanyíthatjuk. Én az előbbivel szeretem (köszönöm a székelyudvarhelyi Kelemen Ilonkának a tárkonyt, amiből fűszeres ecetet is készítettem:). A tetejére pici vágott zöldhagyma, és a legfinomabb téli salátám kész is!

2011. január 8., szombat

pudingos-almás krémes

recept innen

Ez a süti olyan, mint a jó házasság. Van egy jó alap, rajta édes puha szeretet (érzelmi, fizikai, és mi ennél is több:), majd egy kis savanykás nehézség vagy konfliktus (ami ha az előzővel bőven együtt jár, csak jobban összeilleszti a dolgokat:) és hát a tetején a csoki ha van, jó, ha nincs, úgy is elmegy, de kellenek néha a romantikus meglepetések, szívességek, "fergeteges" kiruccanások, vagy kinek mi...
Sajnos sokan fentről lefele építkeznek, és az alapot el se érik soha, mert szétmennek előtte. Csak a csokit nyalogatni a tetejéről nem teljes, de van, aki csak arra vágyik, és végül nem tudja mi a gond. Aztán a szerelem édes mámoráig is eljutnak, de nincs benne agapé, és ha jön egy kis savanykás íz, a kettőt külön észlelik, így a házasság savanyú.. Az alapnál kell kezdeni. Az Alapnál.
Bocs, ha ez nem igazán gasztro-bejegyzés, de a fiam csak a süti tetejét nyalogatja, közben várom haza a férjem, s elindult az elmélkedés:)

Egyszerű túrós pogácsa sütőporral


Ajánlom azoknak, akik idegenkednek még a kelt élesztős tésztától:). Sógornőmtől, Mártitól a recept, ma készítettem másodjára így, mert gyorsan kellett. 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tasak 15 gr-os  sütőpor (kb. 2 és fél kiskanál),  1 kiskanál só, 20dkg zsír (sertés),  25 dkg tehéntúró, 1 egész tojás, 2 jó kanál tejföl.
A fenti sorrendben összekeverem, összegyúrom a hozzávalókat. Pihentetem egy kicsit (de nem is nagyon muszáj). Kinyújtom kb. 1 centi vastagságúra, egy éles késsel megvagdosom a tetejét, kiszaggatom pogácsaszaggatóval, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd megkenem egy kis tejjel elkevert tojássárgával, és megszórom magokkal, mákkal, sajttal, ami van...


2010. december 27., hétfő

Karamellás alma, meg úgy még 1 év végi bejegyzés...

1 csésze (jó két decis) margarin
450 gr (barnával igazi) cukor, 1 csomag vanilia cukor, 
1 csipet só
1 csésze kukoricaszirup 
kb. 30 ml sűrített tej
(házilag is készítettem már sűrített tejet a twix szelethez, a kukoricaszirupot meg így- de lehet kapni mindkettőt Magyarországon is már)
A margarint felolvasztom a cukorral, majd hozzáadom a kukoricaszörpöt s a többit. Legvégén a sűrített tejet belecsorgatom és kb 12-15 perces állandó kevergetés mellett besűrítem. Leveszem a tűzről és a pálcikás almákat beleforgatom, olajozott tálcára helyezem míg megdermed. Beleforgatható kókuszreszelékbe, csokireszelékbe stb.

Így készül az igazi karamelles alma, de szoktam kis klementint is beleforgatni. Kerestem a receptjeim között, mert már készítettem ilyen almát csak akkor kicsit hígra sikerült éppen s nem a legjobb fotó lett. DE nem találom. Ennyit az én gasztro-képeimről...:) De majd egyszer időm lesz, és mindent szépen rendbe hozok, ennek a blognak is kicserélem a nagyon régi háttérképét stb.:)

AJÁNLOM A KARAMELLÁS ALMÁT MINDENKINEK, NEKTEK TUTTI JOBBAN, SZEBBEN SIKERÜL! És ne felejtsétek, én ennek örülnék igazán, ha valakinél a bejegyzésem után találnék egy profi karamellás almát:) Ez a képen csak sima olvasztott cukros. De az én gyerekeim így is nagyon szeretik, meg úgyis mikor karamellást készítettem , de kicsit ragacsosra sikerült:)- akkor beleforgattam kókuszreszelékbe, cukordrazséba, így nem vette észre senki:P

Köszönöm mindenkinek, aki kifejezte, hogy jól jön neki ez a blog, minden egyszerűsége és tökéletlensége mellett:P. Mondta valaki, hogy azért bátorító, mert ha én meg tudom csinálni, akinek kevés  ideje van, meg nem is egy nagy gasztrotündér, hát akkor neki muszáj sikerüljön. Na, ez jól esett! Komolyan!:)

2010. december 26., vasárnap

Áldott karácsonyt és boldog új évet mindenkinek!

2 illetve 3 családi tradíciónk van, ami a karácsonyi édességet illeti: mákos bejgli, mézeskalács a gyerekekkel készítve (most már szinte csak ők) és karamelles alma... a többi mindig véletlenszerű vagy a szükség ill. vendég "diktálja":). 




2010. december 13., hétfő

csak egy-két torta


csak egy torta egyszerű ruhában, nekünk mégis sokat jelent, mert nagy szeretettel készítettük, hogy az apró dolgok is ünneppé váljanak ebben a rohanós adventben....
illetve két torta:) a kerek torta közepéből készült a hóember, hogy ehető adventi koszorúnk is legyen:)
a töltelék az a nálunk jól fogyó erdei gyümölcsös-joghurtos (ill. pudingos)...
ui. egyébként azért merem föltenni az ilyen képeket, mert az én blogom nem mérce, csupán bátorítás azoknak, akik a konyhában kevés időt töltenek sütés-főzéssel, de mégsem adják föl az otthon illatát és melegét... különösen ilyenkor ne tegyük! ha nem is tökéletes a forma, a gyerekeim erre nem fognak emlékezni, arra viszont igen, hogy gondoltam rájuk egy egyszerű adventi délutánon is...

2010. december 7., kedd

a házi a legfinomabb

a levestésztából is. bár én megeszem a finom gyárilag készültet is, de legutóbb párszor kudarcba fulladt a húsleves miatta. és Dani fiam elejtette, hogy én nem tudnék olyan készíteni, mint mama és mint Piroska néni, és Bori néni? apró tésztát... és hát nekem ennyi kell!:P meg annyi, hogy Kiss Jutka a tegnap hallva szándékom, kölcsön adta a tésztanyújtó és tésztavágó gépét. és mivel rengeteg dolgom van az elköv. két hétben, hogy mégis időm legyen rá, természetesen akkor azonnal kell kipróbálni! ma délelőtt elkészítettem életem első házi levestésztáját és lasagne-tésztáját... (csigatésztát kalákában már csináltam, de az csak azért volt élvezet, hogy társaság... meg ajándékkészítésnek...itthon azért nem fognék neki:)
ebbe az egyszerű változatba beleszerettem. most szárad a tészta egy része, tehát egyebet is lehet mellette végezni. és nekem az ilyen tetszik. mert sajna az én konyhámban minden idő és no, lásd, "kívánság" kérdése:) most már csak azt nem tudom, hogy fogok mást befőzni helyette (ismerve gyerekeimet), és azon is töprengek vajon nem lenne jó ajándéknak is az ünnepen belőle?:):). és még azon is gondolkoztam elfogadjak-e rendelést belőle:P (na, ez az utóbbi csak vicc:)
 ui. ebből tutti nem, mert próbaként sajna csak fél kiló liszttel indultam neki. és az angyaltól is lehet ilyen gépet kellett volna kérjek, nem telefont?!:D:D na, sebaj, mindent nem kell egyszerre. tanulgatom én, aki ezt holtomig  fogom...





minden tudnivalót a recepthez innen olvastam, ehhez már csak gép kell meg lelkesedés...vagy egy családtag kívánsága és sok szeretet, persze:

UI: LEHET ZILAHON FAMILY ILL. GYERMELYI MÁRKÁJÚ TÉSZTÁT KAPNI? Állítólag az finom, de én nem találtam:(

2010. december 4., szombat

A házassági évfordulónkra

snickers tortát szándékoztam sütni. De még idejében eszembe jutott, hogy a férjem és a hagyományok összetartoznak, én vagyok oda az új dolgokért, mint snickers, mars..hát váltottam:)
A Budai családban, ha tortáról van szó szinte egyöntetűen dobosra gondolnak. Gondoltam, a hájas sütemény után ideje 16 év után ezt is megtanulni. Így elkészült az első dobos tortám  ez és sok más recept szerint összehozva, amit olvasgattam. Férjem mondja, legyen lekvárral is kenve az egyik lap. Mondom, ez egy receptben sincs... Mégis, mikor odáig jutottam, hogy a lapokat összeállítsam (amelyek nagyon vékonynak sikerültek így elsőre, na de sebaj:), hát a krém mintha nem lett volna elég. Talán elnyalakodták régen is és anyósom ezért pótolhatta savanyú lekvárral a csokis lapokat, sütiket, lehet (nem csoda, hogy kevesebb lett, mert most is igazi finom csokival készült - a fekete darabok a merci ajándék-csokimból erre a sorsra jutottak, és teljes méltósággal ruházták fel az ünnepi krémet:). Ilyenkor örülök, hogy a családból senki sincs oda a sok kakaóért, a keserű igazi csokikért, mert akkor mindig találok a sütikhez egy-két darabot.
Tehát nagyon finom lett, és csodák csodája a karamell tető is oké lett. A külsőn pedig még csiszolunk, mint annak idején a hájas tésztával is történt. Mert a férjem megérdemli! Próbálom viszonozni a szeretetet....

Ja, és ha hájasról esett szó, akkor megmutatom a karácsonyi külsejét a szilvalekváros hájasunknak, amit ma kipróbáltam vásárolt hajtogatott tésztából. Az ötletet Hálóné Ágotától kaptam. Íme:







2010. november 23., kedd

Kristálygombát

kaptam a barátnőmtől. Nagyon fellelkesedtem, mint általában a jó és új dolgokon. Szóval, iszom a kristálygombát, szaporítom, s tovább is adom, ha valakinek kell, mondjuk Zilahon:)
Ha van tapasztalatotok a kristálygombával, kérlek mondjátok. 110 évesek előnyben:P
Viccet félretéve, várom a nagyobb hatást, mert valamennyit máris élvezek.
Ja! A gomba ingyen osztódik tovább:D

2010. november 11., csütörtök

Málnás kosárka


a fiam valami pudingost kívánt, és eszembe jutott, hogy van még egy kis málna lefagyasztva. hamar (kb.1 óra alatt) kisült a kosárka.
25 dkg lisztet, 15 dkg margarinnal, 7 dkg cukorral, 1 tojássárgával és csipet sóval összegyúrtam. pihentettem kicsit (15 perc) a hűtőben. 12 darabra osztottam, majd mindegyik darabot belenyomkodtuk a fiammal 12 kiolajozott kosárkába. előmelegített sütőbe toltam, 180 fokon 13 perc alatt megsült. amíg sült, megfőztem egy zacskó epres pudingot (puncs is lehetne) 4 dl tejjel, 3 evőkanál cukorral. belekavartam még 3 kanál málnát (málnalekvár is jó lenne, ha nincs friss málna). a kihűlt kosárkákat megtöltöttem velük, és díszítettem volna mindegyiket tejszínhabbal, de nem várták meg. nem is baj:P persz mutatósabb lenne friss egész szemű málnával, eperrel, de így is nagyon elégedettek vagyunk a mutter konyhájában....
egyszerű, gyors és mutatós. ajánlom szeretettel.

ui. a receptet az Ízkalauz könyvecskéből olvastam, és természetesen alakítottam az én körülményeimhez:D

2010. október 14., csütörtök

zsemle-kérdés


ha valakinek van ideje vagy kedve mondja meg nekem, miért ilyen a zsemlém teteje. mindent úgy csináltam, ahogy írva van a receptben (azért is ez a recept lett kiválasztva, mert volt minden itthon a hozzávalókból. pl. nem volt öregtészta vagy aszkorbinsav stb. aztán nem volt időm sokat keresgélni). szerintem valamivel le is volt kenve...ja, az igaz, hogy nem sütöttem annyi időn át, biztosan elégett volna.de nem a színe a bibi:)
egyébként nagyon finom, könnyű, uzsonnára is jó lesz. ha ilyen is marad, kitartok ebben is,mint a kenyérsütésben. a fiamnak így is nagyszerű!:)
a kenyereim is nagyon finomak, de a teteje legtöbbször picit beesik. pedig az adag mindig ugyanaz!!! na, ezt se tudtam megfejteni, de a kenyér nem zavar annyira, mint a zsemle...

2010. október 9., szombat

hargitai gombászás



is belefért a héten megejtett gyors szülői látogatásba. édesanyámmal és Napsugár húgommal egy jó fél órára voltunk kint az erdőben, ahol ízletes rizikét (Lactarius deliciosus) és barna nyálkásgombát (Gomphidius glutinosus) szedtünk. az utóbbiból a kicsi fiatalokat hazahoztam, megpucoltuk, teszteltük, ettünk belőle, és a többi a fagyasztóban. nagyon finomnak bizonyult a pizza tetején, kicsit champion hatása is volt látszatra. viszont az íze igazi erdei íz... nem igazán vagyok barátságos a gombákkal, soha nem vásároltam senkitől, amit szedtem az pedig három igen ismeretes gomba (csiperke, hiriba és a keserű gomba). azt is mindig teszteltük (igaz, csak én:)
de ha édesanyámmal szedek gombát, soha nem félek. éveken át szedi, ettük, eszik. igaz, nem kísérletezik. csak az igazán bevált gombaféléket szedi, főzi, fagyasztja... de abból sokat! most ősszel is. puliszkával jó gombapaprikás, vagy gombás rántotta nála minden nap ehető:) látogassátok meg a Hargitán, és
meglátjátok!:). (Szentegyháza és Csíkszereda között laknak egy kis erdőben...:) komolyan!
ui. azért ismétlem! gombászni csak gombákhoz értővel ajánlatos, és akkor is legyünk óvatosak!

házi ételízesítőt

készítek. édesanyámmal voltam zöldséget vásárolni a csíkszeredai piacon, ott diktálta le nekem az egyszerű receptet. hozzávalók: répa, petrezselyemgyökér, pirospaprika, zellergyökér (lehet még egyéb is, de nekem ennyi tetszik:). ledarálom (vagy lereszelem apróra) és sóval összekeverem, légmentesen üvegbe lezárom.
a piacon érdekes érzéseim voltak. kerestem az arcok között az ismerősöket. pl. ottis blogismerősöm is kerestem:) valakit úgy megnéztem, mintha ő vagy ő lett volna, hogy nagyon visszanézett:P. inkább belenyugodtam, hogy most ez nem a találkozások napja Csíkszeredában:).
a házi ételízesítőt lehet még variálni. én a zöldeket nem szeretem beleaprítani. inkább a fagyasztóból kivéve főzöm az ételekbe...
ui. ja, és mikor Marosvásárhelyen megálltam Napsugár húgom meglátogatni, akkor sedith után kutakodtam a szemeimmel:D

2010. október 8., péntek

köszönöm a személyes üzenettel küldött díjat:)

a díjat Rékától kaptam, aki nagyon sportszerűen játssza ezt a játékot, nem csodálom, hogy a konyhában is pontosan, ügyesen dolgozik. élveztem azt is, amit megtudhattam róla.
sajnálom, ha én nem tudom ilyen pontosan végig játszani a játékot. engedjétek meg, hogy hét blogtársamnak gyorsan adjam tovább, akiktől szeretnék megtudni 7 dolgot így a nyilvánosságban:) (tehát nem feltétlenül gasztrobloggerek, de de kreatív díjat mindenképpen érdemelnek!
akkor 7 dolog rólam (hogy ez is könnyebben menjen, megkértem Pálma lányom, mondja el ő:)

1. nagyon gyorsan ügyes a munkájában. a konyhában is.
2. szeret játszani és filmet nézni, velünk, a gyerekeivel
3. sok kapcsolata van
4. édesapával nagyon szeretnek beszélgetni, meg akármit
5. a munkájában nem nagyon szereti az irodamunka félét (ahol ülni kell:)
6. ha internetezik, akkor emailezik vagy bloggol, vagy cikket olvas (ennyit tud:P), és ilyenkor nehezen hall!:P
7. szerintem édesanya a mennybe jut.
na, Pálma lányom bemutatása nagyon érdekes játék volt itt. próbáljátok ki ti is így, vagy valaki mást kérve, hogy mondjon 7 dolgot rólad:)
a 7 személy, akinek tovább adom hirtelen, de nagy érdeklődéssel: adina, lisztes piroska, hilda, nagyék, a futást kedvelők blogjának mikije, debi és gergely piroska.



Játékszabály:

1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.

2. A logót ki kell tennem a blogban.

3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.

4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam.

5. Tovább kell adnom 7 bloggernek.

6. Be kell linkelnem őket.

7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról.