2010. augusztus 13., péntek

babgulyás vagy saláta?

férjem s a fiúk: babgulyás!
lányok: mind a kettő, csak nem egyszerre..
én: hát, most e gazdag nyár után csak a saláta:( - 2 hónapig jól etetve éreztem magam, először Amerikában, aztán a táborokban. tudom, tudom, jó dolgom van:P
:D
a salátába
mostanában nyakra-főre karikázom a sárgarépát, és élvezem, hogy az egész család megeszi az egészséges dolgokat:)

a babgulyás
receptem megegyezik a lentivel, amit innen másoltam be, időm hiányában. annyi a különbség, hogy én kevés rántást, kevés paprikát, több zöldfűszert és zsenge fehér babot használtam most, gondolva arra, hogy megkóstolnám én is, legyen lightosabb. de mikor a csülköt megláttam benne. azt mondtam, mégse tehetem... olyan gazdag, hogy csak ártanék "kemény" pár napos elszántságomnak:P ja, és csipetkét se tettem most bele, mert volt friss házi kenyér.

Hozzávalók: 1 füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt.

A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem szerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.

lekváros bukta

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárga
  • kb. 10 dkg margarin
  • kevés kristálycukor
  • 20 dkg sűrű lekvár (nekem csak hígabb volt most:)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db citrom héja reszelve
Az élesztőt a cukorral tejben felfuttatunk. A lisztet, és többi hozzávalót hozzáadjuk, jól összegyúrjuk. 30-35 percig kelesztjük. Átgyúrjuk. Kinyújtjuk, kis téglalapokra vágjuk, majd minden darabra egy kiskanál lekvárt teszünk. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket olvasztott margarinnal(olajjal is lehet) megkenjük, végül 190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
HAMAR ELFOGY!!!

krumplileves

Megpucolom a krumplit, felkockázom. Olajon megfuttatok kicsi fokhagymát, ráöntöm a krumplit, sózom, borsozom, paprikázom, kicsi tárkonyt vagy babérlveet dobok vele, fölengedem vízzel (ha sűrűn szeretik a levest, kevesebb vízzel:). Ha megfőtt, elkeverek benne 2 dl főzőtejszínt vagy tejfölt. Ez az egyik fajta krumplilevesünk:)

kukorica

leginkább Pálma kedvence. most az ideje itt nálunk, még egy kis ideig... és mi a vaj mellett reszelt sajttal is nagyon szeretjük... vagy vajkrémmel megkenve:)

2010. augusztus 10., kedd

hamburger, vinetta és gyergyói áfonya:)

Hú, rég jártam erre! Nem csoda, ha egy hónapot Gyergyóban táboroztunk, táboroztattunk....HA Gyergyó, akkor megint áfonyadzsem.
Ma sütöttünk hamburger húspogácsát, és vinettát is a fiúk kérésére.
Húspogácsa egyszerűen: darált hús (én vegyesen szeretem marha és sertés), só, bors, kicsi ketchup és mustár, apróra vágott hagyma és savanyú uborka. Ezt összegyúrom és pogácsák formájában grillezem. Lehet sütőben is, de így az igazi. Ezután mehet a zsömle közzé salátával.
A padlizsánt, vinettát, megsütöm, megpucolom a hajától, turmixolom és könnyű majonézzel kikeverem. Sóval ízesítem. Mentateával lecsúsztatunk mindent. Több nem kell nálunk egy jó vacsorához, csak a megszokott szeretetteljes családi légkör, természetesen!:D.


2010. május 26., szerda

bébicsirke rizságyon




a kis csirkeket megfosztjuk a hatuktol, fuszerezzuk. a megfozott rizset olivaolajos tuzallo talba simitjuk, rahelyezzuk a csirkeket es lefolizava puhara sutjuk a sutoben. a korethez jott meg repa es a masik volt a kedvencem:karfiol, paprika, zsenge zoldbab olivaolajjal lelocsolva megparolva, ugyancsak a sutoben...
Halasz Johannatol tanultam...:)

dinnyesaláta


mindig tetszett az, ha a dinnyet kockazva szolgaltak fel, persze kenyelmesebb is igy megnni. regen Lee amerikai barat es ifj. Erdo Endre baratunk avatottak be a titokba, hogy a nyarsonsultekhez a legjobb "csusztato" a gorogdinnye. teny, hogy ugy tobbet megeszik az ember a flekkenbol:). meg az asszony is:P
ebben a salataban volt mandarin is.

répa es cukkini köret


a ket zoldseg lereszelve, kicsi olajon megfuttatva, fuszerezve kaporral, soval borssal stb, majd egy kiskanal balzsamecettel osszekavarva igazi kiegeszito korete a rizsnek. nagyoooon szerettem. Kulcsar nenitol tanulom ezt a recepetet:)

New Yorkban

s
mi van az asztalon? borszeki asvanyviz, igazi erdelyi letelemunk. halasak vagyunk erte! es eros pista (strong steven neven-haha) meg egyeb hazai ismeros izek. de el kellett jojjek idaig, hogy megtudjam, otthon Belenyes kornyeken a huslevest retekkel eszik. kiprobaltam, erdekes paros. az egesz tanyer levest ugy ettem meg! Adina, s meg te kerdeztel tolem receptet a retekhez...:)
kovetkeznek jo kis koretek...amit otthon en is elkeszitek tutti!

2010. május 19., szerda

hagyományos menünk egy vasárnap


bár nem egészséges, szeretjük a sertéshúst az ünnepi asztalon. egyszerűen úgy készítem el, hogy bepácolom, majd mielőtt istentiszteletre mennénk betolom a sütőbe, és közepes vagy kis tűzön meg is sül, mire bejövök. leveszem a fóliát a húsról, és addig pirítom, amig megfő a rizs a kuktában (kis forró olajon megfuttatom a rizset, fűszerezem és kétszer annyi vízzel felöntöm, lefedem. sípolás után csak 6 percet főzöm, ha lehűl, kinyitom a fedelét és kuglófformába halmozom, majd kiborítom. közepébe mexikóit vagy leveszöldséget aprítok. legegyszerűbb formája a rizsnek, de nálunk szinte mindig ilyen:). amíg a rizs fő, a salátát hamar megmosom, ráöntöm az öntetet, és tálalhatok is. ja, közben a gyerekek megterítettek:D

pácolás (ideális esetben egy éjjel hagyom a fűszerekben a húst a hűtőben): só, bors, kis parika, ill.házi vegeta, egyéb húsfűszer is lehet, amivel beszórom a kb. egy kiló szeletekre vágott sertéshúst. zsíros tűzállóedénybe teszem, alufóliával letakarom és kis tűzön két órát sütöm. ideális lenne félidő alatt megfordítani, de anélkül is jó.

2010. május 17., hétfő

cheesecake


az alaphoz kb 120 gr kekszet ledaráltam, és 75 gr olvasztott margarinnal, vaniliás cukorral összekevertem, majd belelapítottam a tortaformába. közepesen meleg sütőben (150fok) 8-10 perc alatt elősütöttem. ráborítottam a következő krémet:
fél kiló körüli ill. picivel több philadelphia vagy mascarpone sajtkrémet (hadd mondjam, én fél kiló nem száraz túrót és 100 gr tejfölt használtam most. nem emlékszem, hogy különbözne a másiktól) kikevertem egy csésze cukorral, 1 vaniliás cukorral, 3 felvert tojással, 1 vaniliás pudingporral, 1 citrom reszelt héjjával és levével.
betettem a sütőbe, és 160 fokon kb. 40 percig sütöttem. ekkor még puha az állaga. kihűlés után hűtőben hagytam egy éjjelt, és másnap eperrel díszítettem. ekkor pár percig elfogott a pánik, mert vasárnapi ebéd előtt történt a felismerés, hogy nincs tortazselé, sem semmi más zselatinféle, kocsonya a tetejére. pedig azért Dani szülinapja van, és... és a cheesecake kicsit egyoldalú lenne ha nincs rajta kocsonya. hamar elővettem egy zselésítőszerrel készített piros dzsemet (meggy) a kamrából, felmelegítettem, és néhány kanállal elsimítottam az eper tetejét. hú, ez nagyon jó ötlet volt!:) a tejszínhab máskor el is maradhat.

2010. május 15., szombat

egyszerű vacsora-menü


megörökítek ezentúl néhány menüt, csak azért is, hogy ne töprengjek annyit, mikor hirtelen vacsorára össze kell ütni valamit, hisz kiderült, hogy mindjárt itt a vendég, de mégsem tudni mikorra érkezik (ez azt jelenti, olyasmi kell most, amit ne kelljen újramelegíteni).
kruplisalátának kevertem kis majonézt 1 tojásból, aminek felét sok kefirrel elkevertem, s fűszereztem. a másik felébe kis fokhagymát, sót, borsot, majorannát, kakukkfüvet kevertem, ezzel bepácoltam a csirkemell falatkákat s egy óra múlva betettem a sütőbe. a zöldségtál szintén rögtönzött volt. a 4 személynek kevés lett volna az az uborka és paradicsom, hát vágtam mellé répát is a tányérra. az áfonyás muffint Pálma lányom készítette. mivel a két lány segített ( most Kamilla és Pálma), két óra se kellett s minden kész volt.
most pedig megyek tortát sütni. Dani születésnapját holnap, tehát hamarabb megünnepeljük, mert mikor éppen 14 éves lesz, nem leszünk itthon. ez a torta nem lesz marcipánból, elképzelhető, mert ha a vendégek el is mentek pihenni már, a kicsik még fürödnek, és az aranymondást a héten nem vettük elő még. igen, ilyen is van!:) ja, ésvan egy megkezdett mesefilm is, amit közösen néztünk...nem tudom befejezzük-e.

UI. ja, bocs a futri fotóért:D

2010. május 14., péntek

Babfőzelék gyorsan


Tavasszal igyekszem a lefagyasztott muníciót felhasználni. Már említettem azt hiszem, hogy a hosszadalmas előfőzést igényelő babból, mindig többet főzök meg, és zacskókban lefagyasztom. Gyors babfőzelék lett ma belőle. Éppen annyi idő alatt készült el, amíg az ovisok még az udvaron játszodtak, de én már hazaértem az irodából. Fél kettőkor tálalhattam is.
A babot reggel kivettem a fagyasztóból (néha finom babkonzervből is szoktam).
Kevés olajon hagymát pároltam pici füstölt szalonnával, meghintettem liszttel, majd pirospaprikával, fölengedtem vízzel és tejjel, fűszereztem kevés fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel és petrezselyemzölddel és belezudítottam a babot is. Mikor jól összerottyant, kész is volt. Maradt pár szelet lefagyasztott hússzelet is a fagyasztóban, ideje volt azt is hirtelen kisütni. Azt mondják, finom volt az ebéd:).
A petrezselyemzöldet most tanuljuk a lányokkal apróra vágni:D

2010. május 12., szerda

kekszes puding és eper



kinek miből jutott több. eszembe jutott Wass Albert puliszka és túró hasonlata, nem rég Adina is utalt rá. már sokszor végig rágtam a sorokat, hogy én hogyan is hiszem az öröm-bánat dolgát. az idézet előtt, hadd mondjam, ma délután nekem kevesebb eper jutott. de megtanultam ilyen esetben Wass Albert módra jobban örvendezni az epernek...:)


"Minden bánattól megnő az ember itt bent egy kicsit, itt bent - ujjával néhányszor rákopogtatott keszeg mellére -, itt bent, érted. Megnő az ember, meglombosodik, mint a fa. Megtanul valamit. Mint a fa, a lombja által. Több napfényt magába szívni, ameddig süt a nap, és félretenni belőle valamit a levelekbe... érted? Jobban örvendeni az örömnek, érted? És félretenni belőle valamit. Ehhez kell értsen az ember. És erre való a bánat, hogy megtanítsa. Éppen annyi van belőle, mint az örömből. Éppen annyi. Úgy, mint a nappal s az éjtszaka. A különbség csak az, hogy a nappal s az éjtszaka dolgát elrendezte az Isten. De az öröm s a bánat dolgát nem rendezte el. Azt csak kiporciózta éppen, mint ahogy a juhoknak a szénát porciózza az ember. Hogy ennyi jut ebből, s ennyi abból. Ez a kommenció. Az öröm. Meg amit fizetni kell érte. A bánat. Ennyi jár. Akár tetszik, akár nem. Ennyi jár, s ez elől nem lehet megszökni. Mármost, aki nem egyformán osztja be, hanem előbb végez az örömmel, annak a végin csak a bánat marad. Így van ez. Meg kell enni! Ezt is, azt is. A puliszkát is, a túrót is. Aki nem keveri össze ésszel a kettőt, hanem előbb fölnyalogatja a túrót, annak a végire üresen marad a puliszka...!
... Aki mindég csak puliszkát eszik, mindég csak puliszkát, akarattal... s a túrót félreteszi... annak vigyáznia kell, nehogy végül is a túró megromoljék... Ami pedig másokat illet..., nem kell irigyelni azt, aki mind csak pusztán eszi a túrót. A puliszkát, tudod, azt mindenkinek meg kell ennie! Én tudom ezt, én... nekem elhiheted. A puliszka, az nem romlik el. Az nem. Azt bizony meg kell enni, mind egy szemig. Ha öregen is, ha kutya-fáradtan, kutya-magányosan is. Azt meg kell enni. Nincs meghalás addig, míg az utolsó keserű morzsát is föl nem szedte az ember. Az így van." Wass Albert


2010. május 9., vasárnap

hálóban vagy?


volt a hétvégi konferencia címe. egyszerű hájas tésztát sütöttem, s Eunikától kaptam az ötletet ehhez a pofonegyszerű gesztenyés sütihez.
készítettem egy 4 tojásos piskótát (közepes méretű tepsiben). felvertem fél liter tejszínt, s felét elkavartam 500 gr gesztenyepürével. a másik felét a tejszínnek pedig rásimítottam a gesztenyekrémre. reszelt csokival megszórtam. ilyen egyszerű nálunk az élet vendégfogadáskor is! de nagy szeretettel készítettem, remélem azt is elvették a vendégek...

2010. április 26., hétfő

titkot

árulok el egyeseknek. hamarosan amerikai magyarok által készített ételeket szeretnék itt megörökíteni. tavaly, mikor Kaliforniában voltam, néhány kép készült az ételekről, de nem nagyon tudtam receptet is kérni hozzá, mert ott folyton étteremben étkeztem.
az idén más lesz:). kíváncsi vagyok, hogyan főznek az amerikai magyarok. mondjuk jade konyhája nem mérvadó:P, mert hát az nagy mérce szerintem. de meglátjuk. tehát a titok az, hogy ha Isten is megsegít egy hónap múlva New Yorkban leszünk a férjemmel. biztos lesz jó pár recept, amivel gazdagodom, és titeket is gazdagíthatlak.
addig nem tudom, hogy lesz-e itt még bejegyzés, ugyanis konferenciák sorozata következik nálunk, s hát a tömegellátás is megérdemelne egy gasztroblogot, de arra nem vállalkozom, mert nem tartom magam alkalmasnak rá. más azért megszívlelhetné ezt a szükséget, hogy hogyan is kell sok embernek főzni jót, finomat, nem túl drágán...
lenne jelentkező, kérem?

2010. április 13., kedd

Szénhidrátban gazdag

reggeli a palacsinta és a lángos. Én csak délelőtt szeretem, mert ekkor még elégeti a szervezetem.
volt egy nagy és egy kisebb üveg mogyoróvaj megkezdve itthon. el kellett már sürgősen használni. nyerő volt a muffin és a palacsinta vele.

Mogyoróvajas amerikai palacsinta
1¼ csésze liszt
2 kanál cukor
2½ kiskanál sütőpor
1 csipet só
1¼ csésze tej
1 tojás ½csésze mogyoróvaj
A tojást felverem a tejjel, összekeverem a liszttel, cukorral, sütőporral, sóval, majd hozzákeverem a mogyoróvajat (legtöbbször az egészet egyszerre összeturmixolom). Picit kivajazott teflon serpenyőbe kanalazom, és rendre aranybarnára sütöm mindkét felét a palacsintáknak. Egyetemista barátaimnak is ajánlom ezt, és a lángost, amit Eunikától kívántam meg. Néha kapok tőle masszát amiből kenyér és lángos lett. Most már magam is kell készítsek itthon "anyagot":). Előnye, hogy elkészítem a masszát, és a hűtőben neylon zacskóban több napot eláll, mindig csak párat sütök belőle. Hirtelen finomat kínálhatok akár szombaton reggel is. Azt hiszem ez is megmarad tradíciónak nálunk. Még "fiatalasszony koromban":P kaptam édesanyámtól a receptet.
Lángos, ami eláll


· 5 dkg élesztõ

· 1.5 dl langyos tej

· 1 kg finomliszt

· 3 doboz kefír

· 3 tojás

· egy kis kanál só

Az élesztőt 1dl tejben felfuttatom, hozzákeverem a többi hozzávalót, kidolgozom, és egy órán át kelesztem. kis zsömléket szaggatok belőle, kinyújtom és a forró olajban megsütöm egyik oldalát, majd megfordítom. Feta sajt, tejföl, dzsem, csoki jöhet rá. Annyit sütök meg amennyit elfogyasztunk melegen, a többit zacskóba és hűtőbe teszem. Másnap csak az olajat kell odatenni forrósodni, s pár perc és ismét friss lángosunk van.

2010. április 8., csütörtök

2010. április 3., szombat

ÁLDOTT ÜNNEPEKET!

Emmausba több út is vezet:
tört reményekkel kikövezett,

Ketten járjuk, vagy néha többen,
és újra, újra belénk döbben,

hogy meghalt! És el is temették!
A sírkövet lepecsételték!

…hogy feltámadt? és újra élne?…
Ki hallgat ma ilyen beszédre?

Beszélünk szomorúan, halkan,
a szívünk veszik a szavakban,

De mégis:

Irgalmas Isten! Hinni akarunk!
– és észrevétlen –
már hárman vagyunk!

Lukátsi Vilma

2010. március 22., hétfő

A gyerekek ötlete


végül nem adtuk senkinek a maradékot, mert a gyerekek nagyon jó felhasználóknak bizonyultak. ki tudja mi ez? meghívjuk egy kekszes zsúrra:D