2010. február 20., szombat

Csirkemell tejszínes mártásban


Bernitől (középiskolás:) kaptam a receptet a levelezős játékban. Csak annyit bővítettem rajta, hogy gombát is tettem a csirkemell mellé, mert nem volt elég a vásárolt hús a vendégeink számához aznap:). Köszi Berni.
Szia Evódia!
Nem tudom, hogy pontosan milyen receptet kell ide írni, de én leírom az egyik kedvenc ételem receptjét.
Nagyon szeretem a mellehúsát, és ezt fogom leírni.
Nem tudom én ezeknek a szakszavát, meg semmi ilyesmi, de remélem érthető lesz.
Szóval...vesszük a mellehúsit, felvágjuk egyenlő, vékonyabb szeletekre.
Serpenyőben, egy kis olajon vagy vajon megpirítjuk, míg egy kicsit pirosas színt kap a hús, és átsül egy picit.
Utánna kivesszük a hússzeleteket. A serpenyőben közben egy ilyen tejfölös mártást készítünk. Nem tudom mennyire helyes ez "konyhailag", de én ezt úgy csináltam, hogy a serpenyőbe egy kis olajat öntöttem, majd egy kis lisztet is mellé, s ezeket összekevertem. Utánna hozzáöntöttem a tejfölet (ezt szerintem tejszínnel is lehet helyettesíteni), és ezt a tejfölös mártást, sóval, borssal, egy kis oregánóval, bazsalikommal, szerecsendióval, fokhagymával lehet ízesíteni (tetszés szerint).
Ezután egy jénaiba, berakjuk a felvágott, félig átsült, megpirított mellehús szeleteket, ráöntjük a tejfölös mártást, s tetszés szerint a tetejére még sajtot reszelhetünk.
Könnyen elkészíthető (nekem is ment ), nagyon finom, de mégis tápláló ebéd vagy vacsoraként lehet felszolgálni.
Remélem, hogy tetszeni fog a receptem, nekem nagyon ízlik.
És én is várom a recepteket, de ha lehet valami könnyűt, és gyorsan elkészíthetőt, ami nekem is megy.
További sok sikert a receptgyűjtésben, a finom ételek elkészítésében és szeretetteljes felszolgálásához is.
Berni

2010. február 9., kedd

túrós pogácsa



Limarától. Úgy történt, hogy kicsit sok lett a házitúró (ugye, nem voltak itthon a kicsik, hogy megigyák a tejet mind:), és nem volt kedvem vasárnapra sütni, még sütés nélküli túrótortát sem. Ilyenkor mindig kelt tészta az eredmény:D És láss csudát, kenyérsütő (dagasztó) nélkül is profira sikerült a pogácsa. Én apróra szaggattam, hogy több legyen belőle. Ne kérdezzétek miért:P Csak mostmár mindig ilyen kell, azt mondják. Remélem, nem bukkanok túl sok Limara féle kincsre, mert akkor éjfél után fogok lefeküdni, mert hát olyan jól néz ki, és ugye egyéb munkám is van, amit akkor szoktam csinálni, mikor a gyerekek alusznak. (Ha a gyerekekkel sütök, akkor nem nő fel a pogácsa, vagy érdekesen sok formájúra szaggatódik, és nincs szívem állandóan kiigazítani őket:).

a híres csirkemell őzgerincben



amit, lehet elkészítek jövő héten is a vendégnek. Először Teréz sógornőm kóstoltatta velem, az Andi konyhája szerint, most pedig Annától van az ajánlás. Azért is szeretem, mert nem muszáj csirkemell szeletekből készíteni, hanem jó hozzá a darabolt mellfilé is...
Itt a recept:

Anna írta: "Fogyasszátok egészséggel, jó étvággyal.
Gazdag és laktatós egy adag, ha marad is belőle hidegen nagyon finom felvágottnak szép vékonyra szeletelve.
Én reszelt sárgarépás rizzsel tálalom. Előnye: előre elkészíthető, hidegen melegen egyaránt finom, és ha mégis melegen akarod tálalni, újramelegítve sem romlik semmi az ízén!
Puszi,
Anna"
direkt répás rizzsel készítettem. köszi:)

2010. február 3., szerda

Kedvenc krumplisalátám


Egyszerű.
Hozzávalók: kockára vágva főtt krumpli, 1 piros paprika, 1 zöld paprika, 1 zöld hagyma vagy pár szál snidling, kicsi majonéz egy kefirrel elkeverve, szárított zöldfűszerek (petrezselyem, zeller, oregano), pici őrölt kömény, só, bors.

2010. február 1., hétfő

avokádó pirítósra

Régóta botmixerrel készítem a majonézt. Ez olyan 5 szempillantásba kerül, és kész is. Soha nem rontottam el, mivel mindig egy hosszúkás edényben készült, és egész tojással, pici mustárral. (utánajártam, Itt megtekinthető hogyan). A fiatal nők csoportjában bemutattam, és természetesen elrontottam, mert egy más szűk aljú csészét használtam, ahol a botmixer nem érte az edény alját, így nem a tojással érintkezett az olaj előtt. Nagy leégés, mondhatom. Mit csináltam?! Pirultam egy ideig, majd bemutattam mégegyszer a szokásos edényemben. Mostmár csak az volt a gond, hogy lett majonézem fél liternél is több. Sebaj, készült belőle zöldségsaláta és avokádókrém (majonéz, pici szárított fokhagyma, só, bors, snidling a tetejére).
Mostmár mindenki elhiszi, hogy tényleg nem vagyok konyhatündér:D.... Inkább szeretem őszintén elmondani, úgyis kiderül, ha nem máshol, akkor itt:).

ui. az avokádót meghámoztam, apróra lereszeltem, úgy kevertem össze a majonézzel.

RAFFAELO


Józsa Babytól kaptam a receptet. Dupla köszönet, ha arra is gondolt, hogy a raffaelo a kedvenc édességem (bár nem valószínű, hogy ezért kaptam:). Egy jó fekete kávéval igazi ünnep lett a hétfőből. Ja, természetesen már előtte ünnep volt, mert vendég érkezett vasárnap délután:)

Hozzávalók: -10 tojás

-25 kanál cukor

-10 kanál liszt

-250g ráma margarin (vagy vaj)

-200g kókuszreszelék

Lapok készítése: 5 tojásfehérjét fölverünk 10 kanál cukorral, pici sóval, majd hozzáadjuk az 5 tojássárgáját s végül a 10 kanál lisztet. Előmelegített sütőben a margarinnal megkent tepsi hátulján kb. 10 percig sütjük. (mint a dobos lapokat) 4 lapot sütünk

Sárga krém: 5 tojássárgáját 5 kanál cukorral gőz fölött kikeverünk.250g margarint kikavarunk és a meghűlt tojássárgáját apránként hozzáadjuk.

Fehér krém: 5 tojásfehérjét 10 kanál cukorral és pici sóval 10 percig gőz fölött felverjük kemény habbá. Ha meghűlt hozzáadjuk a 200g kókuszreszeléket.

Összerakás: első lapra kerül sárga krém, második lapra fehér krém, harmadik lapra sárga krém, negyedik lapra fehér krém (ezt még meg lehet szórni kókuszreszelékkel)

Sok sikert az elkészítéshez!

Jó étvágyat!

2010. január 31., vasárnap

a lényeg a töltelékben van




Sima leves tészta, illetve hájas tészta, csak szilvalekvár helyett birsalmasajtot kockáztam tölteléknek. A gyümölcs és a dió/mandula keveréke az omlós tésztában igazi kulináris élmény. Mostmár csak Nagy Kati kellene elárulja a receptjét ennek a birsalmasajtnak, amit az angyaltól kaptam végül is:). Hadd mondjam, a csokis muffin is igazi különlegesség ezzel a sajttal.

Mossuk meg és daraboljuk fel az érett almákat, és főzzük őket puhára. Törjük át őket, ha már puhák, és főzzünk szirupot. A szirupba kerüljön minden kiló gyümölcsre 1,2 kg cukor. Adjunk a cukorhoz egy kanálnyi almalevet, és főzzük sűrűre. Tegyük bele a letört almát, és főzzük együtt állandóan kevergetve. Adhatunk hozzá citromhéjat reszelve, diót, mazsolát, mandulát. Tegyük vizezett formába, és hagyjuk kihűlni, Ezután csomagoljuk zsírpapírba.


2010. január 29., péntek

Paradicsomos gombás csirkemell



Gál Judittól a recept. Nagyon köszönöm. Édesapámnak és E. Endre vendégünknek is ízlett.

Egy csirkemellet felszeletelünk ( hasonlóképpen, mintha bécsiszeletet készítenénk), fűszerezzük sóval, borssal. Két nagyobb hagymát apróra vágunk. Előkészítünk egy gombakonzervet, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss sampion gombát.Egy lábosba kevés olajat töltünk, majd ebbe rétegenként lerakjuk a húst, hagymát, gombát.
Teszünk rá két evőkanálnyi paradicsomszószt, ráöntünk kb 1 dl vörösbort. Lefödjük, és puhára pároljuk, ha elfőtt a leve mielőtt megpuhulna a hús, vizet töltünk utána.
Főtt tésztákkal szoktam kínálni, de főtt burgonyával is nagyon finom.
Jó étvágyat!

Erdélyi leves


Krisztina küldte (ez egy hírlevélnek a feladója, de ezt is a játék idején kaptam:D
a háttérben: a fiam szerint rakott palacsintával kell lenyomtatni a levest:)

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg darált hús
- só
- bors
- köménymag (őrölt)
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- babérlevél
- sárgarépa
- fehérrépa
- zellergumó
- zöldborsó
- 1,5 l csontlé
- 20 dkg savanyú aprókáposzta
- 10 dkg rizs
- 2 dl tejföl

Elkészítés

A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés zsiradékban lepirítjuk. Hozzáadunk 20 dkg darált húst, többször szakaszosan kevés víz hozzáadásával lepirítjuk. Sóval, borssal, köménymaggal, fokhagymával, fűszerpaprikával, babérlevéllel ízesítjük.Kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellergumót, zöldborsót teszünk bele, majd felengedjük 1,5 l csontlével. Hozzáadunk 20 dkg savanyú aprókáposztát. 1 óra alatt lassan készre főzzük. Mielőtt kész, 10 dkg rizst szórunk bele. 2 dl tejfölt simára keverünk és a leveshez adjuk. Finomra vágott petrezselymet, zellerzöldet, ízlés szerint kevés citromlevet adhatunk hozzá. Forrón tálaljuk.

Téli paradicsomkrém leves


Kezdem akkor a húgom, Napsugár, receptjével. Kedvenc paradicsomlevesem lett.

Nagyon egyszerű és gyors.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
(1 kis hagyma- el is maradhat)
2-3 db. sárgarépa
2 petrezselyem
(egy kicsi zeller-ez is elmaradhat)
kb. 1/2 l házi paradicsomlé
egy kevés tejszín vagy tej

Az apróra vágott zöldséget megfuttatom a forró vajon, párolom egy kicsit. Felöntöm forró vízzel, amíg ellepi. Ízesítem sóval. Puhára főzöm, majd összeturmixolom. Hozzáöntöm a paradicsomlevet (ha nagyon erős íze van, akkor jöhet még egy kis víz hozzá) és zöldfűszerekkel is ízesítem- az egészet még kb. öt percig főzöm. Leveszem a tűzről és egy kevés tejet ( vagy főzőtejszínt) öntök a leveshez.
Apróra vágott petrezselyemzölddel és pirított kenyérrel tálalom.

Mi nagyon szeretjük! :)

Ez az én variációm a zellerkrémlevesre, amit ugyancsak nagyon szeretünk. (Attól még biztos más is készít hasonlót :P )

2010. január 28., csütörtök

A vendéglátásban nem a szakács(nő) a lényeg

Sok receptet kaptam a játékban, nagyon szépen köszönöm mindenkinek. Azt hiszem a baráti körök fedték egymást, ezért ismétlődhettek nevek. Sajnálom, ha valaki azért kapott kevesebb receptet, mert nekem többet küldtek. Nem tudom. De éppen ezért közzé teszem a már ismert vagy ismeretlen inyencségeket, gyors és egyszerű ételeket, ugyanis elkezdtem őket kipróbálni... Valódi lelkesedés költözött belém, ha az előttem álló hetekre gondolok, ugyanis jó részét a konyhában fogom tölteni.
Egyik legkedvencebb helyem a konyha, de nem azért elsősorban, mert főzni-sütni kell. Inkább az a hobbim, ha az emberek jól laknak, szeretik, amit esznek, és főleg azokat, akikkel együtt elfogyasztják a finom falatokat. A konyhában olyan szabadon, fesztelenül is lehet beszélgetni, nem?
Hisz a vendéglátásban nem a szakácsnő a lényeg (mennyit fáradt, s többet beszéljenek róla, a receptekről, mint a "fogyasztókról" az étkezés alatt), hanem a VENDÉG érdemli a nagyobb figyelmet! - Példaképeimtől tanultam.

2010. január 21., csütörtök

Habkönnyű sóskifli

Boros Irénkétől kaptam a receptet, és nagyon ízlett már sokaknak. Egyik kedvenc sós sütim lesz. Sajnos a kép most irtó rosszul sikerült. Nézzétek el most is nekem. Megtanulok én fényképezni is, vagy lesz egyszer egy profi gépem:D

Habkönnyű sóskifli


Hozzávalók :

· A tésztához:

o 700 g liszt

o 2 db tojás

o 1 kis pohár kefír

o 100 ml étolaj

o 60 g cukor

o csipet só

o 100 ml tej

o 50 g élesztő

· A krémhez:

o 200 g Rama

o 30 g

Elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd kelttésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban. 1 részt kiveszünk, és elfelezzük, kinyújtjuk kör formára, kb. 30 cm-es méretre mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós vaj vagy sütőmargarinkrémmel. A megkent lapot befedjük a másikkal, majd 16 cikkre felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük. Szilikonos sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük tojással. Öreg sóval díszítjük. Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal. Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal, gombával, különböző krémekkel is.


Jo etvagyat!

Irenke


2010. január 15., péntek

Levelezős játékot

kaptam emailben, és nagyon élveztem. Bár nem szeretem a továbbküldős leveleket, ez egy recept-cserélős volt, és nagyon tetszett. Igazából 10 kipróbált finom, nem túl bonyolult receptet kap az ember ajándékba barátoktól és új ismerősöktől (nekem 8 jött eddig:). Tudta Isten mikor küld nekem egy ilyen játékot! Hamarosan jön az ev. hét nálunk, amikor több ebéd és vacsora egymás után, vendégeskedés lesz. Kipróbálok a receptek közül már előtte is, és fölteszem őket a blogra. Lelkesen gondolok a vendégek fogadására: egyszerűen-nagyszerűen, sok szeretettel és finom ízzel szeretném ellátni őket. Hátha sikerül...
Tehát hamarosan...:)

2010. január 14., csütörtök

ha tudtok, segítsetek, kérlek



sajnos a kenyérdagasztóm(sütőm) felmondta a szolgálatot. Nem csoda. Szinte mindennapos volt a használata dagasztásra-kelesztésre. (A kenyeret inkább a sütőben sütöttem, hogy elég legyen:D).
Úgy gondoltam, nem is kenyérsütő gépet lenne jó helyette MAJD venni, hanem egy Kitchen Aid konyhagépet. Ismeritek? Ha igen, mit szóltok, helyettesítené? No, és hol lehet kapni Erdélyben vagy Magyarországon...? Nem a webes infó érdekelne, inkább személyes. Köszönöm.

2010. január 13., szerda

Őzgerinc formában


sütöttem meg. Úgy kezdődött az egész, hogy a csirkemellet nem akartam betenni a többi hússal a levesbe, mert ezt nem szeretjük főve. Aztán a fasírt felét sem akartam megsütni, illetve abba kellett hagyjam a sütést, mert közbejött valaki:). Fogtam az őzgerincformát, megolajozott alufóliát tettem bele és mivel nem volt császárszalonna itthon, szalámikarikát tettem az aljára. A csirkemellet kiklopfoltam, fűszereztem, tojásba és reszelt sajtba mártottam, kibéleltem vele a formát, a maradék fasírtmasszát hengeralakban belehelyeztem, a tetejére még került tojásos-sajtos csirkemellszelet és szalámi. Közepes tűzön sütöttem a sütőben 40 percig. Hidegen is finom és mutatós hidegtálként. Ennél már csak azt szeretem jobban, amikor a vagdalt hús (fasírt) helyett párolt petrezselymes tojásos gombát teszek a közepébe a csirkeroládnak. Természetesen lehet variálni ezt a receptet is, ahogyan jól esik és aszerint, ahogyan a szükség kéri:D.
Szeretettel tettem fel a receptet, annak aki kérte:). Ez nem nehéz... és sikerül biztosan.

2010. január 2., szombat

torta január 1 után

Máté 4 évet töltött január elsején... természetesen az én tortáim gyorsak, egyszerűek (formában sült), és nem tökéletesek:D De erre a gyerekeim nem emlékeznek majd, ebben biztos vagyok. S akkor miért lenne másképpen, ha még én is boldog vagyok így?:)


Szívesen kölcsön adom a tortaformát! Kedves zilahiak előnyben!:)

2009. november 29., vasárnap

Adventi csend...

"Csend van. Nincs hang, csak lélek-beszéd.
...
Megerősitem szívemet Ha feldereng az égi csillag hirdetni: itt az újszülött, napkeleti három királlyal majd én is útra készülök."
Almási Mihályné

2009. november 21., szombat

Ha november, akkor alma



így is a gyerekeknek, és maradt a tinitanítóknak is belőle:). Karamellát készítettem, pici vízzel cukrot olvasztottam, mikor karamell állaga lett, beleforgattam az almát és cukorkával, ill. kókusszal díszítettem. Olajos tálcára tettem, míg megdermedt. Igazán mutatós, pár óra elteltével lett, mire keményre szilárdult, de arra már csak pár alma maradt:) Csokiba is mártottam néhány kisebbet, de azt már nem tudtam lefényképezni:D Legközelebb. Mert ilyent még készítek a télen, ha gyerekeknek (és magamnak:P) akarok kedvezni.

és alma így is. Természetesen, kipróbáltam megint ezt, és kinyíltak a mi rózsáink is:) Hogy a következő szebb lesz-e, nem tudom:) Attól függ, ki csavarja föl, itt nálunk felé...:P

2009. november 10., kedd

Kakaós csiga, darázsfészek

Nincs velem semmi baj. Ez a süti csak azért tekeredik, mert a lap alján levő üzenőben kérték a receptet. Szeretettel, Jánosnak! No, meg érkezik édesapám egy óra múlva. Remélem addig nem fogy el mind, mert az almás csiga nagyon hamar lecsúszott itt Budaiéknál:). A fotón féladag van, és a kisebb darabokból. A nagyobbakat nem tudtam most lefényképezni (mert eldugtam:P). Ki lehet keresni előbbi bejegyzésből, valahol már megvan a kakaós csiga, vagy az még a yahoon volt?

A tésztához:

40-50 dkg liszt, 1 tojássárga, 5 dkg friss élesztő, egy pici olaj, 2 dl tej, 1 csipet só.

Ebből kelt tésztát készítek: Felfuttatom a cukros tejet az élesztővel, majd hozzágyúrom a többit és fényesre dolgozom, ahogy elválik a kezemtől a tészta. Letakarva pihenni hagyom.. Amikor kétszeresére megkelt, kinyújtom, és megkenem a következő töltelékkel:

10 dkg olvasztott vajat elkeverek 5 kanál cukorral,1 csomag vaníliás cukorral. Rákenem a tésztára és kb 3-5 kanál kakaóval vagy darált dióval megszórom.

FelFelcsavarom, mint a kalácsot. Olvasztott vajba mártott késsel ujjnyira szeletelem. A szeleteket egy kivajazott tortaformába állítgatom tisztes távolságra:). Meglocsolom olvasztott vajjal, s még kelesztem addig, amíg a sütő bemelegedik kb. 180 fokra. Kb. 20 percig sül, ekkor megkenem cukros tejjel, és készre sütöm.

Almás csiga




Igen, megint csiga...Úgy látszik be vagyok csavarodva:P Judit oldalán kívántam meg, és én is elkészítettem, azok bátorítására is, akik az egyszerű dolgokat szeretik. Mert, ha nekem sikerült egyszerűen összehozni, akkor nem nehéz:) Illetve, mióta tanítani járok, nem engedem meg magamnak a hosszú, bonyolult dolgokat a konyhában ( a részletességről a süteményeknél már régen le kellett mondanom), csak a finomaknál maradok:D. Hihetetlen, de ehhez a recepthez is megvásároltam a vajas tésztát (elfogyott a fagyasztóba előre gyártott muníció, s nem is pótlódik hamarosan sajnos:).
Szóval, az én variációm szerint csak kinyújtom a kiolvasztott vajas tésztát, megszórom cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, felvágom csíkokra, vékony mézes-fahéjas vízben párolt (éppen beledobtam a forró szirupba, s kioltottam alatta a tüzet, majd leszűrtem) almaszeleteket helyezek rájuk s felcsavarom. A végét behajlítom, s megnyomkodom, hogy ne nyíljon szét a csiga. Tepsibe teszem, és forró sütőben kb. fél óra alatt megsütöm (tettem pici vizet a sütőbe egy kis edénykébe én is). Csak fele adagra tettem a párolt almából, mert nagyon puhának bizonyult. A többinél kipróbáltam, hogy csak a megmosott almát hámozatlanul vékony szeletkre vágva tettem a tésztára. Máskor is így készítem, mert a mi bio almánk olyan puha, hogy így nem lesz nagyon alaktalan a sütemény miután megsül, hanem kicsit ropogós. NAGYON HAMAR ELKÉSZÜL! És nagyon finom:) Igaz, elvárt csalódásomra:), az enyém nem úgy néz ki, mint a Judit képein:( De sokszor jártam már így. Pl. azért IS mert nem egyforma az almánk s el kellett térjek a csavarási műveletben, no, meg azért, mert sütés közben még lecketervet írtam, két embert fogadtam hozzánk, s beszélgettem velük, szóval, ahogyan szokott egy ilyen nő, mint én:D....:).Ezért más ennek a sütinek is a neve, mégpedig: Almás csiga:P De engem nem zavar, ha "nem sikerül" valami, csak éppen maradjon finom és kínálható.
Az almás-fahéjás rózsa receptjéért, ahonnan az ötletet vettem, kattints ide. Köszi Judit.
Holnapra fölteszem a darázsfészek/kakaós csiga receptjét is, mert ma este érkezik édesapám hozzánk.:)