2009. szeptember 10., csütörtök

befőtt tartósítószer nélkül


kicsit macerás, de megéri. csak barackot szoktam kompótnak eltenni, de ebből sosem eleget:). néha körtét is, az viszont ált. elég:D. Erikától a módszer. lám-lám... észreveszitek mi a közös?

süti nem csak lisztérzékenyeknek:)


sütés és liszt nélkül természetesen. mi radírnak nevezzük, megkerestem a weben, ezzel megegyezik az én receptem: hűtött süti

gyerekek receptje


csak keksz pudinggal... eyszerű, de azért a felnőtt is megeszi:)

2009. szeptember 1., kedd

Mini fánk


ez a fánk mindenkinek sikerül, szerintem. gyorsan készül, és melegen elfogy. úgy a jó:)
megkívántuk itthonra a hajdúszoboszlói mini fánkot. nem olyan formás gépszaggatta, de ízlett a csokis, gyümölcsöntetes és egyszerű porcukros is. recept itt
természetesen a mini az nálam relatív:D ekkorának csak kell legyen egy házi fánk, mondogattam:):):)

Twix (snickers) csokoládé szelet

Porhanyós alapot sütök: 100 gr margarint 50 gr cukorral, 150 gr liszttel, fél kiskanál sütőporral, csipet sóval összegyúrok, kicsi tepsibe simítom és forró sütőbe tolom. Kb 20 perc alatt kész is.

Karamell krém: 100 gr cukor, 100 gr margarin, 3 evőkanál golden syrup (sűrű cukorszirup, kicsit már barnás, olyan karamellizált, állaga mint a méz), 200 ml sűrített tej* (az az édes, konzervben kapható, vagy éppen kávéhoz árulják). Ezt összefőzőm (kb 5 percig fő és lehet mogyorót is beleszórni). Még melegen az alapra öntöm. Ha kihűlt, csokit olvasztok a tetejére.
Ez kérem, azoknak való, akik szeretik a Mars, Snickers csokikat. A fentit mi Twix sütinek kereszteltük el, mert olyan ízű mint a Twix csokirúd...

*Sűrített tej házilag: 1 csésze tejpor 1/3 csésze forró vízzel elkeverve, 1/2 csésze cukrot adok hozzá , majd még 1 kanál lágy margarint. Összekavarom, és a hűtőben ha kihűl, helyettesíti a sűrített tejet.
GONDOLTÁTOK VOLNA, HOGY ENNYI CUKOR VAN AZ ILYEN ÉDESSÉGBEN? Húha. Csak keveset, ritkán... De néha jól esik, nem?
Adina,köszönöm a hagyatékod:)

2009. augusztus 16., vasárnap

tipp a hagymaszag semlegesítésére

Zakuszka, ketchup, bármilyen magyaros ételnél is elkelrülhetetlen a hagymavágás, amitől nagyon hagymaszagú maradna a kezem, ha nem ismernék egy biztos tippet a citromlén (citromsón) kívül. Éspedig a hagymázás után megdörzsölöm az inox kagylót jól a kezemmel, körben, utána lemosom, kimosom a kagylót és kész is. Vagy más inox tárgy is megteszi, megsúrolom jól a kezemmel az inox fazekat mielőtt meleg vízzel elmosogatom ( a hideg! víztől megmarad a hagyma aromája:). Egyszerű. Ugye? A kémiai reakcióról ne kérdezzetek (a fém, vagyis inox miként semlegesít). De ha valaki utánanéz, szívesen elolvasom a magyarázatát.
Hátha valakinek segítettem ezzel.... Aki tudta eddig is, az pedig nézze el ezt a bejegyzést:).

májkrém házilag




Zsenge májpörköltet készítek (margarinon futtatom meg), összeturmixolom tejszínnel és a fűszerekkel (zöldfűszer ízlés szerint és só, bors). Kész is! Na, ez az igazi. Nem is kell más mellé vacsorára csak friss kenyér és zöldség! A táborban tanultam Mariska nénitől (igaz én picit módosítottam rajta).

2009. augusztus 15., szombat

Szilvadzsem rumosan



csak rumeszenciával meg kicsi fahéjjal, de annyira finomra sikerült, hogy legközelebb a szilvadzsemet csak így készítem:D. ja! a sárgadinnye csak muszájból ment bele, mert már csak tettem-vettem a hűtőben. kicsit szaporított a szilván, hogy legyen pontos kiló, de ízében nem határozott. szoktam ilyeneket csinálni (van amikor naranccsal pótolom ki, vagy egy-két almával a dzsemnek készülő gyümölcsöt, vagy éppen párosítom fele-fele arányban, de akkor az íz miatt:)
köszi, Nagy Meli!

2009. augusztus 9., vasárnap

Ha gyergyói havasok akkor kukujza:)




és most dzsem lett belőle. Kiváló immunerősítő az áfonya, tudtátok? Rengeteget szemeltünk, ettünk a táborozás alatt. Majd ha ősz lesz, megbontunk pár üveggel a dzsemből, és télen folytatjuk a kúrát:)

2009. július 18., szombat

mini croissant egyszerűbben

vagyis rongyoskifli magyarul:). De a sarki boltban a 7 days cég csokiskiflije néven ismeretes. Útravalónak a táborba készítettem. Igaz, nem töltöttem meg csokival, mert én vajasan dzsemmel szeretem... Most már csak az a kérdés marad-e az útra belőle?:P
Ha módjával (nem sietősen, mint én) akarod elkészíteni a croissantot, inkább ajánlom ezt a receptet.
recept itt

2009. július 16., csütörtök

Csatlakozom én is

a gyorsan-egyszerűen-finomat mozgalomhoz... Illetve, ez a blogom mindig is erről szól (többet ésszel, mint...). Vagyis nagyrésze:P. Még az ésszerű vásárlás is idetartozik azt hiszem.
Talán azért tetszik az egész, mert én magam is igyekszem gyors és egyszerű lenni??? HM... ez jó kérdés.

2009. július 14., kedd

Tojásrántotta másképpen

Ha omlós tésztaalappal készül, természetesen quiche a neve, és vacsorának hívjuk nálunk:). Így kiadós reggeli lett belőle.



2009. július 13., hétfő

egyszerű


pác csirkeszárnyhoz:
1 kanál majonéz, 1 fél kanál mustár, 1 kanál ketchup, fűszerek (fokhagyma, bors, zöldfűszerek, csípőspaprika, curry, ki hogyan szereti). Beleforgatom a csirkeszárnyat, hagyom egy éjjel állni a hűtőben, majd a sütőben 1 órát lefedve sütöm, aztán megpirítom ropogósra. KEDVENCCCCCCC:)

Na végre


Ilyen kell legyen az ilyen:)

2009. július 10., péntek

Barack

Mi sül ki belőle vajon? Majd megírom:)
Lett egy kis süti is, ha már volt dzsemfőzés...

A vegyes barackdzsemet már próbáltátok? Húú, nagyon finom tud lenni:) Aki jön a tinitáborba, megkóstolhatja!:D Vasárnapig lehet még iratkozni:P
Na, meg is sült. Ez egyszerűen (szó szerint:) finom! A szokásos gyümölcslepény csokival gazdagítva. Ezért a dupla adagért érdemes lenne este fussak egyet:P

ezaz

"Ez az egészséges, nem a színes szénsavas vizek!" mottóval az egész málnaszörpünk elfogyott már az idén. Vagy keveset tettem el, vagy nem mértéktartóak a gyerekeim. Vagy én hangoztattam túl egy egészséges mottót...:)
Végre készítettem töltött fánkot is. Mindig féltem, hogy a töltelék miatt nem fog sikerülni. Erikától tanultam, hogyan kell:) Betartottam minden lépését a receptnek. Nagy szó!:D Megérte:)Köszi!

2009. július 9., csütörtök

Sepördsz páj:P





Megkívántam a héten Judithtól, csak az az igazság, hogy én mindig maradékból szoktam ezt készíteni, Általában ha sok krumplipüre marad, akkor következő étkezésnél így szolgálom fel. De most vagdalt hús maradt a hamburgertől, készítettem neki egy jó bolognai szószt. Egy jénaiba (bocs, most látom, hogy a tűzálló tepsimbe:) rétegeztem a krumplipürét, majd a hús, a tetejére pedig sajtos besamel mártást (én fordítva rétegezem, alul szeretem a krumplit:). Megszórom reszelt sajttal. Addig sütöm míg megpirul a teteje. A végén sipirc páj lett a neve, mert ez hamarabb elfogy, mint bármilyen "maradék":)
Készítettem már gombapörkölttel, bármilyen maradék pörkölttel, amihez dukál a krumplipüre. Általában akkor, ha önmagában a maradék pörkölt nem lett volna már elég feltálalva a családnak vacsorára. De egy salátatállal mellette így tökéletes!!! Ha nem próbálta valaki még ezt a barátaim közül, szóljon, így ha hozzám jön, ezt készítem majd neki.:D
UI. Ja, tudom, tudom, a képeim szörnyen sikerülnek. Valahogyan oda kellene már erre is figyeljek:D.

2009. július 8., szerda

Hamburger



készült vacsorára, és csak azért, mert nem volt időm kisütni a fasírtot (tudjátok: apró gömböket formázni...:). Így hamarabb ment a dolog. Amíg összegyúrtam fűszerrel a vegyes vagdalt húst, addig Dani hozott zsömlét hozzá. Igazi úgy lett volna, ha grilleztük volna, de az még több idő. Így csak pár perc és kész lett, de nekünk különleges volt:).

2009. július 5., vasárnap

Apple crumble: a kedvencem!

Hamarosan következik. Sajnos a képsor már nem nyitható meg, ami által közzé tettem a receptet.
Addig is ez a recept megegyezik az enyémmel nagyjából: http://www.tutitippek.hu/blog/almas-morzsa.php


2009. július 3., péntek

Levesbetét


Kedvencem a grízgaluska vagy a daragaluska:). Hétfőn így enném mindig a vasárnapi húslevest...

1 tojáshoz 4-5 deka darát keverek, sót, és Polcz Alainetől tanultam, hogy egy mokkáskanál szódabikarbóna (sütőporral is csináltam már:) csodát tesz, mármint nem lesz túl kemény. Egy kicsit állni hagyom, amig felforr a leves pl. Ha a pihenés után úgy néz ki, túl lágy a tészta még egy pici darát hozzákeverek, és beleszagatom kis kanállal a levesbe. Ha fő pár percig, kikapcsolom a tüzet, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen. Szép csinosra dagadnak:)
UI. reform kedvelők, amikor a tojással, sóval elkeverik a darát, ízesíthetik még majoránnával, zöldfűszerekkel a galuskát. Én hagyománytiszteletre vagyok bátorítva ITTHON:)