2014. november 28., péntek

Előre elkészíthető köretek

 No, nem arra gondolok, hogy napokkal előtte, hanem például vasárnap nekünk mindig gyorsan "terülj, terülj asztalkám" kell legyen, mert az ebédet nem kell elsietni, viszont délután a férjem már a 2. vagy 3. istentiszteleten kell részt vegyen, ezért az előkészületekkel hamar meg kell legyek.
A húsleves, vagy más leves, megfő szombat este, ez oké. A sütemény is szombaton elkészül, természetesen. A hús megsül vasárnap kora reggel, vagy míg imaházban vagyunk (lassú tűzön a sütőben-ím mekkora előny, ha valaki az Úr házában lakik egész életében :). Sokszor csak a negatívumokat hallom ezzel kapcsolatosan, hát ezért is pedig csak örülni lehet!). Mikor haza érünk, már csak a köretet tolom be még a sütőbe, hogy mindennek kicsit megpiruljon a tetejük. Készen is vagyunk!.
 A köret nagyon egyszerű: bármilyen zöldség legyen itthon, felkarikázom, s tálba helyezem szépen (igen, hagymát is...így még a gyerekek is legalább hozzányúlnak:P). A répát, borsót, krumplit, ilyesmit előtte megpárolom egy kicsit sós vízben. De ha csak krumpli van, az is nagyszerű! Megfőzöm, s karikázom egy tálba, mint a rakott krumplihoz. Közben a rétegeket sózom, borsozom, majoránnát vagy/és egyéb zöld-fűszereket is használok. Ha kész, leöntöm tejszínnel vagy fehér mártással, kicsi sajtot reszelek rá, és mehet is "barnulni". Hamar átmelegedik, megpirul és nagyon finom!



2 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Budai Evódia írta...

igen, van, hogy nekem is vasárnap fő meg a leves is, így is a finomabb, de az már luxus! :).
legtöbbször vasárnap csak befőzöm a tésztát.