2010. december 27., hétfő

Karamellás alma, meg úgy még 1 év végi bejegyzés...

1 csésze (jó két decis) margarin
450 gr (barnával igazi) cukor, 1 csomag vanilia cukor, 
1 csipet só
1 csésze kukoricaszirup 
kb. 30 ml sűrített tej
(házilag is készítettem már sűrített tejet a twix szelethez, a kukoricaszirupot meg így- de lehet kapni mindkettőt Magyarországon is már)
A margarint felolvasztom a cukorral, majd hozzáadom a kukoricaszörpöt s a többit. Legvégén a sűrített tejet belecsorgatom és kb 12-15 perces állandó kevergetés mellett besűrítem. Leveszem a tűzről és a pálcikás almákat beleforgatom, olajozott tálcára helyezem míg megdermed. Beleforgatható kókuszreszelékbe, csokireszelékbe stb.

Így készül az igazi karamelles alma, de szoktam kis klementint is beleforgatni. Kerestem a receptjeim között, mert már készítettem ilyen almát csak akkor kicsit hígra sikerült éppen s nem a legjobb fotó lett. DE nem találom. Ennyit az én gasztro-képeimről...:) De majd egyszer időm lesz, és mindent szépen rendbe hozok, ennek a blognak is kicserélem a nagyon régi háttérképét stb.:)

AJÁNLOM A KARAMELLÁS ALMÁT MINDENKINEK, NEKTEK TUTTI JOBBAN, SZEBBEN SIKERÜL! És ne felejtsétek, én ennek örülnék igazán, ha valakinél a bejegyzésem után találnék egy profi karamellás almát:) Ez a képen csak sima olvasztott cukros. De az én gyerekeim így is nagyon szeretik, meg úgyis mikor karamellást készítettem , de kicsit ragacsosra sikerült:)- akkor beleforgattam kókuszreszelékbe, cukordrazséba, így nem vette észre senki:P

Köszönöm mindenkinek, aki kifejezte, hogy jól jön neki ez a blog, minden egyszerűsége és tökéletlensége mellett:P. Mondta valaki, hogy azért bátorító, mert ha én meg tudom csinálni, akinek kevés  ideje van, meg nem is egy nagy gasztrotündér, hát akkor neki muszáj sikerüljön. Na, ez jól esett! Komolyan!:)

2010. december 26., vasárnap

Áldott karácsonyt és boldog új évet mindenkinek!

2 illetve 3 családi tradíciónk van, ami a karácsonyi édességet illeti: mákos bejgli, mézeskalács a gyerekekkel készítve (most már szinte csak ők) és karamelles alma... a többi mindig véletlenszerű vagy a szükség ill. vendég "diktálja":). 




2010. december 13., hétfő

csak egy-két torta


csak egy torta egyszerű ruhában, nekünk mégis sokat jelent, mert nagy szeretettel készítettük, hogy az apró dolgok is ünneppé váljanak ebben a rohanós adventben....
illetve két torta:) a kerek torta közepéből készült a hóember, hogy ehető adventi koszorúnk is legyen:)
a töltelék az a nálunk jól fogyó erdei gyümölcsös-joghurtos (ill. pudingos)...
ui. egyébként azért merem föltenni az ilyen képeket, mert az én blogom nem mérce, csupán bátorítás azoknak, akik a konyhában kevés időt töltenek sütés-főzéssel, de mégsem adják föl az otthon illatát és melegét... különösen ilyenkor ne tegyük! ha nem is tökéletes a forma, a gyerekeim erre nem fognak emlékezni, arra viszont igen, hogy gondoltam rájuk egy egyszerű adventi délutánon is...

2010. december 7., kedd

a házi a legfinomabb

a levestésztából is. bár én megeszem a finom gyárilag készültet is, de legutóbb párszor kudarcba fulladt a húsleves miatta. és Dani fiam elejtette, hogy én nem tudnék olyan készíteni, mint mama és mint Piroska néni, és Bori néni? apró tésztát... és hát nekem ennyi kell!:P meg annyi, hogy Kiss Jutka a tegnap hallva szándékom, kölcsön adta a tésztanyújtó és tésztavágó gépét. és mivel rengeteg dolgom van az elköv. két hétben, hogy mégis időm legyen rá, természetesen akkor azonnal kell kipróbálni! ma délelőtt elkészítettem életem első házi levestésztáját és lasagne-tésztáját... (csigatésztát kalákában már csináltam, de az csak azért volt élvezet, hogy társaság... meg ajándékkészítésnek...itthon azért nem fognék neki:)
ebbe az egyszerű változatba beleszerettem. most szárad a tészta egy része, tehát egyebet is lehet mellette végezni. és nekem az ilyen tetszik. mert sajna az én konyhámban minden idő és no, lásd, "kívánság" kérdése:) most már csak azt nem tudom, hogy fogok mást befőzni helyette (ismerve gyerekeimet), és azon is töprengek vajon nem lenne jó ajándéknak is az ünnepen belőle?:):). és még azon is gondolkoztam elfogadjak-e rendelést belőle:P (na, ez az utóbbi csak vicc:)
 ui. ebből tutti nem, mert próbaként sajna csak fél kiló liszttel indultam neki. és az angyaltól is lehet ilyen gépet kellett volna kérjek, nem telefont?!:D:D na, sebaj, mindent nem kell egyszerre. tanulgatom én, aki ezt holtomig  fogom...





minden tudnivalót a recepthez innen olvastam, ehhez már csak gép kell meg lelkesedés...vagy egy családtag kívánsága és sok szeretet, persze:

UI: LEHET ZILAHON FAMILY ILL. GYERMELYI MÁRKÁJÚ TÉSZTÁT KAPNI? Állítólag az finom, de én nem találtam:(

2010. december 4., szombat

A házassági évfordulónkra

snickers tortát szándékoztam sütni. De még idejében eszembe jutott, hogy a férjem és a hagyományok összetartoznak, én vagyok oda az új dolgokért, mint snickers, mars..hát váltottam:)
A Budai családban, ha tortáról van szó szinte egyöntetűen dobosra gondolnak. Gondoltam, a hájas sütemény után ideje 16 év után ezt is megtanulni. Így elkészült az első dobos tortám  ez és sok más recept szerint összehozva, amit olvasgattam. Férjem mondja, legyen lekvárral is kenve az egyik lap. Mondom, ez egy receptben sincs... Mégis, mikor odáig jutottam, hogy a lapokat összeállítsam (amelyek nagyon vékonynak sikerültek így elsőre, na de sebaj:), hát a krém mintha nem lett volna elég. Talán elnyalakodták régen is és anyósom ezért pótolhatta savanyú lekvárral a csokis lapokat, sütiket, lehet (nem csoda, hogy kevesebb lett, mert most is igazi finom csokival készült - a fekete darabok a merci ajándék-csokimból erre a sorsra jutottak, és teljes méltósággal ruházták fel az ünnepi krémet:). Ilyenkor örülök, hogy a családból senki sincs oda a sok kakaóért, a keserű igazi csokikért, mert akkor mindig találok a sütikhez egy-két darabot.
Tehát nagyon finom lett, és csodák csodája a karamell tető is oké lett. A külsőn pedig még csiszolunk, mint annak idején a hájas tésztával is történt. Mert a férjem megérdemli! Próbálom viszonozni a szeretetet....

Ja, és ha hájasról esett szó, akkor megmutatom a karácsonyi külsejét a szilvalekváros hájasunknak, amit ma kipróbáltam vásárolt hajtogatott tésztából. Az ötletet Hálóné Ágotától kaptam. Íme: